Kvinnor att läsa:

 

Aase Berg

Adrienne Rich

A. L. Kennedy

Agatha Christie

Agnes Von Krusenstjerna

Ali Smith 

Alice Walker 

Alison Bechdel

Aminatta Forna

Angela Carter 

Angela Davis 

Ann Jäderlund

Anna Sewell

Anne Brontë

Anne Carson

Anne Radcliffe

Anne Rice

Anne Tyler

Arundhati Roy

A. S. Byatt

Astrid Lindgren

Audre Lorde 

Audrey Niffeneger

Azar Nafisi

Barbro Lindgren

bell hooks

Betty Smith

Bodil Malmsten

Carol Ann Duffy 

Charlotte Brontë

Charlotte Perkins Gilman

Chimamanda Ngozi Adichie

Christina Rossetti

Daphne Du Maurier

Donna Tartt 

Doris Lessing

Dorothy Sayers

E. Nesbit

Ebba Witt-Brattström

Edith Wharton

Edna O’Briean

Ellen Feldman

Elin Boardy

Elin Wägner

Elizabeth Gaskell

Elizabeth Goudge 

Elsie Johansson

Emilie Flygare-Carlén

Emily Brontë

Emily Dickinson

Emma Donaghue 

Erica Jong

Fanny Burney

Fredrika Bremer

George Elliot

Gerd Brantenberg

Gun-Britt Sundström

Han Kang 

Harper Lee

Hilary Wainwright

Helen Oyeyemi 

Hilary Mantel

Ida B. Wells

Isabel Allende 

Lynne Segal

J. K. Rowling 

Jackie Kay

Jacqueline Susann

Jane Austen 

Jaqueline Wilson 

Jean Rhys 

Jeanette Winterson 

Jenny Jägerfeldt

Jenny Offill

Jhumpa Lahiri

Judith Butler

Julie Otsuka

Katarina Von Bredow

Kate Atkinson

Kate Chopin

Karin Boye

Karolina Ramqvist

Kelly Link

Kim Thúy

Kristina Lugn

Lena Andersson

Linda Skugge

Lionel Shriver

Liv Strömqvist

Louisa May Alcott

Louise O’Neill 

Madeleine L’engle

Marasaki Shikibu

Mare Kandre

Margaret Atwood 

Margaret Cavendish

Mary Elizabeth Braddon

Mary Norton

Malorie Blackman

Marjane Satrapi 

Marjaneh Bakhtiari

Mary Beard 

Mary Shelley

Mary Wollstonecraft

Maya Angelou

Maxine Hong Kingston 

Moa Martinsson

Monica Ali

Monika Fagerholm

Muriel Spark 

Märta Tikkanen

Nanna Johansson

Naomi Mitchison

Naomi Wolf

Nina Björk

Nina Hemmingsson

Octavia E. Butler

Rokheya Shekhawat Hossein 

Ruth Ozeki

Sappho  

Sara Hansson

Sara Stridsberg

Sarah B. Pomeroy 

Sarah Walker

Selma Lagerlöf

Sheila Rowbotham

Shirley Jackson 

Simone De Beauvoir

Sigrid Undset

Siri Hustvedt

Sofi Oksanen

Susan Hill

Stella Gibbons

Sylvia Pankhurst

Sylvia Plath

Toni Morrison

Tove Jansson

Ursula K. Le Guin

Victoria Benedictsson

Virginia Woolf

Vita Sackville-West

Willa Cather

Wisława Szymborska

Zadie Smith

Zoe Fairbairns

Åsne Seierstad

 

Listan är ihopplockad av lite olika listor. Har jag missat någon? Kommentera nedan!

Nu i juletider läser jag lite julböcker för att komma in i stämningen. Jag älskar jul. Alla ljuslyktor, glitter och doften av kanel. Vintern skulle vara outhärdlig utan julmyset!
 
 
Just nu läser jag en mellanåldersbok som heter Jakten på julen av Matt Haig. Den kom i oktober 2016 i svensk översättning på Alfabeta förlag med illustrationer av Chris Mould. Omslaget är jättefint med silverglitter! Helt i min smak. I boken har jag inte hunnit särskilt långt så kan inte säga hurvida den är bra eller inte, men jag har läst uppskattande kommentarer om boken och hittils känns den väldigt spännande! Det handlar om en fattig liten pojke som bor ute i Finlands kalla skogar med sin pappa i den näst minsta stugan i landet. Pojken heter Nikolas (såklart) och blir lämnad av sin pappa för att han fått ett uppdrag av kungen att hitta Alvarnas rike. Nikolas kollas efter av sin ytterst elake faster, fy farao! Och där jag är nu, kanske 5 kapitel in så har Nikolas bestämt sig för att rymma och försöka hitta sin pappa som är någonstans ännu längre norr i Finland där det inte ens finns svamp att äta på grund av all kyla och snö. Det ska bli spännande att läsa hur det går och hur Nikolas utvecklas till jultomten, vilket jag bara antar är hela poängen med boken.
 
Håller även på med YA-antologin My True Love Gave To Me av Stephanie Perkins med flera. Jag är ungefär halvvägs in och tycker den är rätt mysig och trevlig även om det är långt ifrån det bästa jag läst. Det är ganska korta och lång noveller, men ett par stycken tycker jag ändå varit riktigt bra och sprakat igång härlig julstämning i stunden när jag suttit uppkrupen i fåtöljen hemma och läst, med granen tänd och en kopp te bredvid mig.
 
 
Till sist kikar jag med jämna mellanrum även i God jul, Lilla Lök av Frida Nilsson som är en adventsbok. Alltså ett kapitel för varje dag fram till julafton. Jag har dock inte läst ett kapitel varje dag, jag är ju trots allt vuxen och får göra som jag vill.
 
 
Om jag får tid vill jag också läsa lite Pettson och Findus, vi får se. Och självklart följer jag julkalendern helt slaviskt! Hur spännande är den inte på en skala!? Kommer Efraim vakna upp? Varför är hans hår helt plötsligt helt vitt? Kommer Selma hitta den hemliga tunneln till tomtens rike? Får hennes familj bo kvar i huset? Så många frågor, så få avsnitt kvar.
 
Trevlig dan före, dan före, dan före, dan före dan!
Adventskalender, Barnbok, Jag, Jul, Julkalender, läser just nu, tankar,
I år har jag lyckats plöja igenom helt makalöst många böcker och det är ändå nästan två veckor kvar. 195 böcker står det på min Goodreads. Dessutom har jag ett par halvlästa, samt minst en bok som jag vet att jag glömt lägga in. Bland titlarna är det mycket poesi och barnböcker som är förhållandevis snabblästa, men det är ändå drygt 95 fler än föregående år.
 
Till saken hör såklar att jag fått ett vikariat som barn- och ungdomsbibliotekarie. Jag har verkligen läst en hel massa böcker för jobbet som jag antagligen annars inte hade plockat upp. Det är verkligen grymt svårt att INTE plocka upp böcker när de står där på nyinkommetvagnen och är färdiga för hyllorna nere i bokhallen. Det är många böcker som får följa med mig hem som inte ens hinner bli bläddrade i, tyvärr. Men jag har insett att jag bara är dödlig och inte hinner. Och att jag inte vill hinna, för det blir inte roligt! Det blir bara stressigt och jag njuter inte av det jag läser. Så därför kör jag reider hemma i omgångar och bara lämnar tillbaka allt. Allt allt allt. Men så har jag också köpt en hel massa böcker sedan i somras. Det har verkligen gått över styr. Det har kommit så mycket intressant att jag inte kunnat låta bli. Sånt är livet som boknörd, I guess. Det kunde varit värre, typ heroin eller ny mobil varje år.
 
Nu i början av veckan, kanske i måndags? så fick jag hem nya Skriva. Där fick en ett provapå-erbjudande på Storytel, gratis en månad. De har ju 14dagars erbjudande i vanliga fall, men har inte känt att det varit värt. Den här månaden dock kändes det som jag inte kunde missa att prova. Jag har tidigare varit väldigt skeptisk mot ljust ljudböcker (är fortfarande väldigt skeptisk mot e-läsning) och inte känt att det formatet passar mig. Mina tankar driftar lätt i väg, jag behöver liksom kolla på något samtidigt. Och gör jag något allt för ansträngande hinner jag inte med i bokens handling. Men denna veckan har jag redan läst två och en halv bok. Det passar så himla bra för mig nu på pendeln till och från jobbet. Plus att jag kan lyssna medan jag går till och från vagnar hit och dit, så himla skönt! Det är ju lite svårt, och faktiskt farligt, att gå och läsa i en bok. Att lyssna dock har funkat jättebra och jag gillar att det går att speeda upp olika grader, för jag tycker ärligt att normalläget är lite långsamt. Ändå är jag själv en väldigt långsam läsare haha.
 
I alla fall så började jag med att lyssna på Jul på det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan. Det här är egentligen del tre i en chick lit-serie som jag inte läst, men jag ville prova något lättsamt och julig så det blev denna. Det kändes också lämpligt rent karriärsmässigt, eftersom många besökare gillar den här typen av litteratur och då kan det vara bra att känna till ett par författare eller titlar i genren. Och jag vill ju vara bra på mitt jobb. I alla fall så är det här en typisk chick lit-roman, väldigt lättsam fast med en hel skopa drama - lite lagom kryddad så där med otrohet och tvivel. Också en nypa miljöaktivism, föräldraproblem och lättsam humor, generöst pudrad med romantik. Jag gillar att läsa såna här böcker ibland, Sophie Kinsella är en favorit. Tyvärr blev jag besviken på den här. Inte själva boken i sig, men för att den INTE VAR JULIG. Inte alls. Mer än att det råkade vara vinter och jultid när storyn utspelade sig.
 
Efter denna lyssnade jag klart på Ibland mår jag inte så bra av Therése Lindgren. Första halvan läste jag själv som textbok, men sen fick jag veta av en kompis att Therése själv läser boken i ljudversionen, så då ville jag prova. Sagt och gjort, och den tog slut på vad som kändes som fem minuter. Det här är verkligen en bok jag rekomenderar alla att läsa. Jag visste inte mycket om Therése innan jag hörde talas om boken, mest att hon är vegan och brottas med psykiska problem likt mig själv. Men att vara ett fan av hennes YouTube är inte ett måste för att gilla den här boken. Hon tar upp så mycket viktigt, som jag tror väldigt många kan känna igen sig i. Om att känna press och oro över framtiden eller vad en ska göra med sitt liv. Att söka bekräftelse, att vilja  vara perfekt och tillräcklig, alltid orka, vara glad och spontan och festglad, ja gud vet vad. Den här boken borde helt enkelt vara årets julklapp.
 
Boken jag lyssnar på nu är Alltings början av Karolina Ramqvist. Jag har egentligen den här hemma i pocketformat redan, men inte plockat upp den av någon anledning. Men gud vad jag älskar den! Som en modernare variant av Kärlek i Europa, fast i Stockholm. Sån jävla power. Också en bok jag rekomenderar varmt, 35% in i handlingen. Mycket feminism, identitetsskapande, sex, vänskap och fest. Helt enkelt fantastisk.
Ungdomsbok, ljudböcker, läser just nu, tankar,