AUGUSTI
 
 
 
Bara du, för alltid! av Emma Fäldt.
Detta är tredje delen i en serie för mellanåldern. Emma Fäldt skriver så himla bra för målgruppen om vänskap. De är lättlästa böcker, alltså lite kortare och luftiga, men ändå får författaren med mycket känslor och inlevelse. 
 
 
 
 
 
En skönlitterär debut av skådespelaren Evin Ahmad (”Ett öga rött” 2007). Så här står det på förlagets hemsida om boken: Det är en berättelse om att bli konstnär och att vara en ung konstnär i vår samtid. Om att navigera mellan skuld och arv, välja mellan olika sorters svek, ta hand om sin begåvning. I texterna finns en explosiv energi, både ilska och eufori, och en sorg över allt som redan gått förlorat. Låter helt klart som min påse chips! Och bara kolla in omslaget, oh my lord.
 
 
En annan skönlitterär debut, men detta är en novellsamling. Så här står det på förlagets hemsida: ...tar avstamp i absurda situationer och formuleringar, och vecklar ut sig till mörkt humoristiska episoder och berättelser om bristfälliga relationer och oförmåga att förstå varandra. Märkliga möten, misslyckade äktenskap, begravning samt en flöjtlärare och hans elev. De nämner även August Strindberg. Han är inte riktigt en favorit i min bok, men jag gillade trots allt Skuggan som inte direkt satte Strindberg i glansig dager och den här verkar inte heller göra det, så det kan nog funka!
 
Den här romanen visar sju kvinnor från olika kulturer och språk samlade i ett vitt vakum där de är fria från några som helst tyglar att berätta sina livs historier. Boken beskriv som: ett litterärt mästerverk, under feministiska förtecken. Oneiron belönades med Finlandiapriset 2015 och är nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris. 

 
Två facklitterära böcker som kommer ut på svenska i augusti som jag tror kan vara spännande att läsa är dessa:
 
Han har tidigare skrivit den mycket omtalade boken om Trädens hemliga liv. Jag har tyvärr själv inte hunnit läsa den, men många av mina kollegor har och säger att den var oerhört intressant om än lite skrämmande. Så här beskriver förlaget boken: Omtänksamhet, kärlek, empati och sorg - är det inte bara vi människor som har den typen av känslor? Nej, säger Peter Wohlleben, den passionerade skogvaktaren och bästsäljande författaren till succén Trädens hemliga liv. I sin nya bok förmedlar han fascinerande fakta om djuren och deras känsloliv, som många tidigare har trott inte existerar. Som vegan ser jag det såklart som ett måste att läsa den här boken så att jag kan fortsätta sätta naglar i folks ögon *hostsarkasmhost*.
 
Hjärnan är stjärnan av Kaja Nordengen.
Så här står det om boken på förlaget: Hjärnan är stjärnan inviger dig i hemligheterna kring vårt mest otroliga organ. Läkaren och hjärnforskaren Kaja Nordengen tar oss med på en spännande resa genom hjärnans olika rum: Vi får göra nedslag i hjärnforskningens resa under 1900-talet, ta del av fascinerande levnadsöden som fört forskningen framåt, och får gott om vardagsnära exempel som gör all fakta lätt att ta till sig, trots sin komplexitet och vetenskaplighet. Det låter väl spännande!?

 
2017, Bokutgivning, Böcker, Nordiska Rådet, Nyheter, Vill läsa,

Kommentera

Publiceras ej