Titel: Noll koll
Författare: Arnar Már Arngrímsson
Översättare: Ylva Hellerud
Förlag: Katla förlag
Sidor: 273
Pris: Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2016

Hannes är en sextonårig kille på Island som mest sitter vid datorn och spelar skjutspel eller kollar porr på nätet. Vad ska han annars göra utan vänner eller tjej? Föräldrarna klagar på att han aldrig är från skärmen och bestämmer sig tillslut att skicka iväg honom till farmor över sommarlovet. Utan mobiltelefon eller dator! Hannes blir helt anti och stänger in sig på rummet första veckorna. Farmor tror tydligen att Hannes ska leka dräng där ute på landet och städa upp gården och skjulet. Det dröjer dock inte länge förrän Hannes blir uttråkad och börjar smyga sig ut ur rummet. Tillslut fattar han att det finns en del sköna typer även här ute i skogen, bland annat farmors granne, gubben Tómas. Men framförallt hans dotterdotter Marta, hon med den vita islandströjan och bänkpressen.

Jag tycker berättelsen är stark och trovärdig. Hannes är en intressant karaktär som håller på med rapp och trummor, men som också har svårt med ångest och att få saker gjorda. I den här boken får vi se honom växa och förstå vad som spelar roll här i livet - inte att plugga och blir framgångsrik - utan att lära känna sig själv.

 
Arg, Familjeförhållanden, Identitet, Musik, Recension, Ungdomsbok, YA,
Nya titlar från i år:
 
Swimming Lessons av Clair Fuller
 
History of Wolves av Emily Fridlund
 
Queer, There, and Everywhere av Sarah Prager & Zoe More O'Ferall
 
Saga vol. 7 av Brian K. Vaughan & Fiona Staples
 
Just an Ordinary Day av Shirley Jackson
 
Mocka av Tatiana de Rosnay
 
 
 
Nästan nytt:
 
Human Acts av Han Kang
 
Here I Am av Jonathan Safran Foer
 
Paper Girls vol. 2 av Brian K. Vaughan & Cliff Chiang
 
Baserad på en sann historia av Delphine de Vigan
 
The Tidal Zone av Sarah Moss
 
 
Do Not Say We Have Nothing av Madeleine Thien
 
Homegoing av Yaa Gyasi 
 
 
 
Sådant som stått på hyllan ett tag:
 
The Woman Warrior av Maxine Hong Kingston
 
Skinny Bitch av Rory Freedman
 
St Lucy's Home for Girls Raised by Wolves av Karen Russell
 
White is for Witching av Helen Oyeyemi
 
 
 
 
Klassiker:
 
The Waves av Virginia Woolf 
 
Rebecca av Daphne du Maurier
 
Mandarinerna av Simone de Beauvoir
 
Frankenstein av Mary Shelley
2017, Att läsa, Böcker, Vill läsa, tankar,

Titel: The White Fox
Författare: Jackie Morris
Förlag: Barrington Stoke
Sidor: 84

Detta är en ganska lättläst, luftig och vackert illustrerad bok om en pojke – Sol som bor med sin pappa i Seattle, USA. Sols mamma har dött när berättelsen börjar. Familjen flyttade till Seattle från Alaska, där morföräldrarna bor kvar och hoppas att Sol snart ska komma och hälsa på.

En dag dyker det upp en fjällräv i Seattle, nere vid hamnen. Detta är väldigt underligt då fjällrävar trivs bäst norrut. Sol börjar smyga ut för att kolla på den vita räven nere i hamnen varje kväll. Någonting mystiskt med räven lockar honom, men han vet inte vad det är. Tillslut lyckas hamnarbetarna fånga in räven och Sol övertalar sin pappa att de ska åka upp till Alaska för att föra hem räven och samtidigt hälsa på sin mormor och morfar.

Bilresan tar flera dagar och Sol och hans pappa börjar äntligen prata med varandra om mamman som de båda saknar så mycket. Väl framme i Alaska får fjällräven springa tillbaka ut i skogen och Sol får lära känna sina morföräldrar, och på ett sätt också sin mamma. Han får veta saker om henne som han tidigare inte visste eftersom pappan varit för ledsen för att prata om henne.

Det här är en vacker berättelse om att hitta hem till sina rötter.

***

Titel: A Twist of Tales
Författare: Julia Donaldson
Illustratör: Peter Bailey
Förlag: Barrington Stoke
Sidor: 87

Det här är en bok med tre sagor med ursprung från tre olika länder: The King’s Ears från Wales, The Strange Dream från England och The Clever Girl från Ryssland.

Berättelserna är rikt illustrerade med mycket färger och skrivna i luftig text med få meningar på var sida. Sagorna är väldigt lustiga, jag skrattade gott när jag läste dem. Perfekt bok att läsa högt innan sängdags! Boken är på engelska, men passar bra för dig som kan grunderna och har någon vuxen att fråga om orden blir för svåra.

Julia Donaldson är författaren till de populära böckerna om Gruffalon.

 

Titel: Wonder Woman – hur det började
Författare: John Sazaklis
Översättare: Marie Helleday Ekwurtzel
Illustratör: Luciano Vecchio
Förlag: Hegas
Sidor: 41

I den här boken får vi veta hur Wonder Woman kom till. Hon föddes som Diana på Paradisön av drottningen och fick gudalika gåvor av de olika grekiska gudarna: Zeus, Hermes, Afrodite och Atena.

En dag när Dianas mor visar henne hur världen ser ut utanför Paradisön ser Diana hur mycket krig och elände det finns i världen. Drottningen bestämmer att det ska hållas en tävling om vem av amazonerna som ska åka ut i världen och hjälpa människorna.

Det blir Diana som vinner och hon förvandlar sig nu till Wonder Woman! Hon flyger i sitt osynliga jetplan för att bekämpa krigsguden Mars och skapa fred bland människorna.

Det här är en lättläst och luftig bok. Svårare ord är rödmarkerade och förklaras i en ordlista. Längst bak finns även några frågor om bokens handling.

Detta är en bra bok för dig som kan läsa, men vill lära sig lite nya ord och såklart för alla er som gillar superhjältar!

Sazaklis och Vecchio har gjort två superhjälteböcker till i samma format: Batman – hur det började och Superman möter Bizzaro.

 
Böcker, Comic, Kapitelbok, Mellanåldern, Recension, Superhjältar,