Titel: Befrielsen
Författare: Maria Sveland
Förlag: Leopard (2015)
Sidor: 344

Det här är en berättelse om hur representanter för halva jordens befolkning i en mellanstor stad i Sverige känner att de fått nog. De har fått nog av att vara rädda och ombedjas vara uppmärksamma på omgivningen när de går hem sent om kvällarna. Att ha någon med sig eller betala en taxi. Att det ligger på deras ansvar, de som utsätts för det sexuella våldet och den psykologiska nedbrytningen, att det är deras ansvar att våldtäkter och misshandel på kvinnor förekommer. Istället tycker de att män ska ta ansvar för sin överordnade roll i samhället.

Vi får följa ett par unga kvinnors perspektiv, främst Helena och Cecilia, längs med berättelsen där vi får veta hur deras vardagsliv ser ut. Hur de kommer i kontakt med våldtäktskulturen och hur de ständigt ses ned på av sina manliga kollegor, familjemedlemmar och vänner, utan att det för de flesta är särskilt uppenbart - och hur de försöker komma loss ur denna begränsande, normativa position. Vi får även följa polisen Kajsa som är i ständig kamp emellan att räcka till i vardagen med sin familj och att göra ett bra arbete som polis. Den serievåldtäktsman som härjar i staden har länge gått fri och Kajsa är rädd att det snart kommer ske ett mord, då många av dessa överfall slutat mer och mer skrämmande och livsavgörande.

Eftersom utredningen inte verkar gå framåt och lokal media inte vill erkänna vikten av problemet bildar en grupp kvinnor aktionsgruppen ”Kvinnornas Befrielsefront”. De menar att de försökt allt; demonstrera, diskutera, debattera och utbilda, men det har inte hjälpt. Något konkret behöver göras. Därför börjar de slå tillbaka. De gör klart att fram tills våldtäktsmannen som skrämmer slag på alla kvinnor och flickor i staden tagits fast kommer Kvinnornas Befrielsefront överfalla män som är på väg hem sent om kvällarna. Detta i ett desperat försök att få män, men framförallt media och polis, att inse vikten av problemet samt försöka påvisa på ett konkret sätt hur samhällets kvinnor känner sig - genom att få samhällets män att för en gång i historien känna samma paralyserande rädsla.

Detta är en modern deckare med stark förankring i samtiden.

 Verkligen synd att TV-serien aldrig blev av.
Arg, Deckare, Feminism, Normer, Recension, Unga vuxna, Vuxenbok,

Titel: Familjen Bélier (La Famille Bélier)
Regisör: Éric Lartigau
Längd: 105 min.
År: 2014
Språk: Franska

Tänk om du upptäcker en dag att du har en pärla till röst
och kan sjunga som ingen annan, bara för att den där
snygga killen valde körsång på fritimmen i skolan.
Så då valde du också körsång på fritimmen.

Tänk om du fick ett erbjudande om att gå på audition
till en av de bästa sångskolorna i landet, men att skolan
ligger i en annan stad. En storstad.
Och ni bor på en bondgård ute på landet.
Och hela din familj är döv.

Tänk att du vuxit upp i en familj med mamma, pappa
och lillebror där du kärleksfullt agerat tolk, och en dag
känner du att ditt liv är ämnat för något annat, något större.
Men du är för rädd att göra något av det. Hur ska de förstå?

Familjen Bélier är en charmig, skojig och oerhört vacker berättelse om en tonårstjej som växer upp och kanske ifrån det hon kommer ifrån.

Drömmar, Familjeförhållanden, Filmtips, Kärlek, Musik, Recension, Unga vuxna, YA,

Titel: Fjärilar på min hud
Författare: Rebecka Kvist
Förlag: Vombat (2016)
Sidor: 139

Liv känner inte att hon fått rätt namn. Hon känner liksom inte att hon har ett liv.

Liv är 20 år och har nyss tagit studenten. Nu bor hon kvar hemma hos mamma i lägenheten i Växsjö och läser en historiakurs på universitet utan att riktigt veta varför. Hon har svårt att ta beslut, att bestämma sig för vad hon ska göra - varken nu eller i resten av sitt liv.

Liv kämpar med beslutsamhetsångest och relationer. Hon har ingen att umgås med längre, förutom sin kusin som bor i Göteborg. Av en slump träffar hon tillslut Lina med dreadsen i lägenheten mittemot. En större berättelse nystas upp gällande Livs förflutna, den slingrar sig in i samtiden och Lina verkar betyda mer för Liv än hon från början insett.

Det här är en lågmäld men känslosam och trovärdig ungdomsroman om att bli vuxen och försöka hitta sig själv. Om att vara introvert, men försöka hitta någon att skapa en gemenskap med. Den handlar också om familjehemligheter, sorg och starka band. Om kärlek och sex och att plantera ett träd.

2016, Familjeförhållanden, Genus, HBTQ+, Identitet, Kärlek, Recension, Unga vuxna, Ungdomsbok, YA,