Titel: Sköldpaddor hela vägen ner (Turtles All the Way Down)
Författare: John Green
Översättare: Caria Jansson
Förlag: Bonnier Carlsen (2017)
Sidor: 292

 

Författaren till Förr eller senare exploderar jag har äntligen släppt en ny bok!

Sköldpaddor hela vägen ner handlar om 16årig Aza Holmes. Hon lider av tvångstankar och bakteriefobi vilket gör att hennes tankar hamnar i långa spiraler hon har svårt att komma ur. Detta blir till exempel ett problem när Aza vill hångla med en kille hon tycker om, men inte kan sluta tänka på hur många bakterier det finns i en människas saliv… Det tär också på hennes relation med bästa vännen Daisy.

Russell Pickett är berättelsens försvunna miljardär. FBI har utlovat en hittebelöning på 100 000 dollar till den som hittar honom. Aza och Daisy bestämmer sig för att kontakta Picketts son som råkar vara en gammal barndomsvän till Aza. Sonen heter Davis och han bor kvar själv i det gigantiska huset med sin lillebror och faderns älskade Tuatara (en uråldrig reptil) – som Russell Pickett testamenterat hela sin förmögenhet till! Sönerna får alltså inga pengar och måste flytta ifall pappan hittas och blir tagen till fängelset. Till råga på det vet Davis aldrig ifall någon verkligen tycker om honom för den han är eller bara gillar honom för hans pappas pengar…

Naturligtvis krockar Aza, Daisys och Davis liv i jakten på Russell Pickett och stöter på problem på vägen i och med Azas tvångssyndrom, Daisys Chewbacca-fanfiction och Davis bristande tillit.

2017, Kärlek, Mental hälsa, Psykisk sjukdom, Spänning, Unga vuxna, Ungdomsbok, Vänskap, YA,
 * JULBOKSTIPS *

För barn:

Sonja och Julen - Kajsa Gordan, Sofia Nordin & Caroline Röstlund

En helt ny julberättelse om Sonja som snart ska fylla åtta år. Hon bor med sin mamma och fyra syskon. Det är storebror Lissabon, vars pappa bor i Lissabon som är huvudstaden i Portugal, sen är det tre småsyskon; Lilian, Nino och Svante. Dom har också andra pappor, men ingen pappa bor hemma hon Sonja. Hon oroar sig för att inte hennes pappa ska komma på jul. Sonja bygger en julklapp till pappa i slöjden, det ska bli en ask att lägga pappas munspel i. Det här är en liten pärla till berättelse som handlar om det som är absolut viktigast med julen – familjen!

Tjoho, nu är det jul! – Ulf Nilsson & Emma Adbåge

En sprakande ny julkalender i bokform, med 24 lagom korta kapitel att läsa högt tillsammans varje dag innan jul. Det här är en helknäpp, men alldeles fantastisk saga om grisen Ruffe som rymmer från slaktbilen och hittar en katt-vän i skogen. Tillsammans hittar de en övergiven stuga och två möss som de rustar upp stugan och planerar julen ihop med. Även den här boken handlar om det som är viktigast med julen – familjen (och maten)! De olika djuren som tillslut bor i det lilla huset i skogen blir som en enda stor familj och myser ordentligt till jul med massor av skoj och god mat.

 Jakten på julen & Julen är räddad – Matt Haig
Jakten på julen 
kom förra året och jag tyckte så mycket om den så jag blev superglad när jag såg att en uppföljare kommit i år (Julen är räddad)! Dessa är kapitelböcker lagom för dig ca. 9-12 år. Det är både äventyr och magi. Jag tyckte första delen var fantastisk så kan verkligen rekommendera den till alla er barn där ute som vet att tomten finns! Under julhelgen kommer jag sitta i soffan under en filt med pepparkakor och saft och mysläsa del två.

FLER TIPS:
När tomten försvann – Emma Virke & Emelie Östergren
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton – Tage Danielsson & Per Åhlin
Räven och tomten – Astrid Lindgren & Eva Eriksson
Tio vilda hästar firar jul – Grethe Rottböll & Lisen Adbåge
Nötknäpparen – E.T.A. Hoffman & Valeria Docampo
Julkatten – Robert Westall
Tomtemaskinen – Sven Nordqvist

 


För ungdomar & vuxna:

Juldagar: 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar – Jeanette Winterson

Det här är en bok med noveller, 12 stycken olika med teman alltifrån kärlek, till spökeri och julmagi. Mellan varje berättelse har Winterson lagt till ett recept ur sitt eget julkök, samt berättar hon om anekdoter ur sitt eget liv i relation till recepten. T.ex. när hon var inkvarterad på Shakespeare and Co. i Paris efter att hennes dåvarande relation tagit slut.  Både novellerna och anekdoterna tycker jag är lika läsvärda. Det blir lagom stora portioner text att dela upp under juldagarnas lästid. Om du vill prova göra något recept rekommenderar jag dock att du får fatt i boken redan nu! Min favoritberättelse är kapitel 2, en saga om Snömamman och flickan Jerry. Den innehöll både glädje, sorg och en hel del magi, precis som det bör sig kring jul.

A Snow Garden and Other Stories – Rachel Joyce

Här har vi också ett gäng härliga noveller med jul- och vintertema. Joyce noveller är minst lika bra och finurliga som Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd (en annan bok jag rekommenderar, fast till sommaren). Dessa noveller, får vi veta i inledningen, innehåller karaktärer som inte fått plats i Joyce andra böcker och som legat undanstoppade fram tills hon nu tagit fram dem till denna bok. Novellerna hör också ihop något så när, med karaktärer som tittar fram i delar av de andra berättelserna.

My True Love Gave To Me – Stephanie Perkins et al.

Det här är en antologi med julberättelser skrivna av ett flertal ungdomsboksförfattare. Jag läste halva boken förra vintern och nu äntligen kan jag läsa klart resten! Berättelserna är ganska olika varandra, men av de jag läst är de flesta ändå med romantiska eller vänskapliga teman med mycket julkänsla.

FLER TIPS:
Let it Snow – John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle
Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden – Jenny Colgan
Dash & Lily's Book of Dares – Rachel Cohn & David Levithan
The Twelve Days of Dash and Lily – Rachel Cohn & David Levithan
Tidings: A Christmas Journey – Ruth Padel
Snöfall, mirakel och frusna hjärtan – Claire Sandy

 
2017, Adventskalender, Jul, Vinter, tankar,
Författare: Rose Lagercrantz
Illustratör: Rebecka Lagercrantz
Förlag: Bonnier Carlsen (2017)
Sidor: 74
 
 
 
Samson heter den lilla svarta hunden som försvinner i natten. Matten Irma får en hjärtatack och när ambulanspersonalen kommer till lägenheten och hämtar Irma blir Samson rädd och förvirrad och smiter ut. Ambulanspersonalen letar efter den lilla hunden, men hittar den inte någonstans. Samson vandrar runt i den kalla snön och tappar bort sig. Samson hittar dock en borttappad röd vante som han tycker sig känna igen doften på...
 
Vi får följa den lilla hundens äventyr genom staden och vintern via en lättillgänglig text och vackra akvarellbilder på varje sida. Perfekt som högläsningsäventyr till någon liten (6-9 år) nu i vintermörkret.
2017, Barnbok, Djur, Hundar, Kapitelbok, Levnadsöden, Lättläst, Vinter,