Titel: Hata Gustavsberg
Författare: Agnes Lindström
Förlag: Bonnier Carlsen (2017)
Sidor: 240

 

Hata Gustavsberg handlar om Mirre (eller Miranda som hon egentligen heter). Hon bor i en småort utanför huvudstaden där ingenting händer. I skolan hänger hon med samma två personer jämt, Liv och Moa, som aldrig vill hitta på något nytt. Aldrig vill de gå på klasskompisarnas fester, bara sitta hemma och prata om samma saker varje helg. Inte för att de någonsin blir bjudna på festerna... Mirre börjar bli sjukt uttråkad. Hon vill ut och klottra eller vad som helst!

En kväll på en trist släktmiddag hos farmor ställer hon sig plötsligt upp och utbrister att hon är lesbisk – till både familjens och hennes egen förvåning! Därefter tar livet en skarp vändning och vi får följa Mirre kämpa igenom känslor av utanförskap, identitetsfunderingar, otrohet, familjehemligheter, fördomar och att inte räcka till. Blev det verkligen så mycket roligare nu när det börjt hända saker?

Hata Gustavsberg är en riktigt bra tonårsbok med Fucking Åmål-vibbar och hög igenkänningsfaktor.

2017, Debutroman, Familjeförhållanden, Feminism, Flickor, HBTQ+, Kärlek, Normer, Recension, Sex, Vänskap, YA,

Titel: Pojken från längesen
Författare: Kerstin Lundberg Hahn
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
Sidor: 172


Tovas föräldrar gillar antikviteter – gamla möbler och prylar som de fyndar på auktion eller loppis. En dag hittar de en annons på ett ”skåp med spöke till salu”. Det är ett fint gammalt hörnskåp med målade blommor på luckan. Pappa tycker det är en rolig annons, men mamma säger att de inte kan buda på ett trasigt skåp.

En dag hittar Tova och mamma skåpet på tippen. De tar med det hem och Tova får ställa det i hörnet i sitt rum. Det passar bra in där. På natten får hon dock svårt att sova. Någonting låter och luckan till träskåpet öppnas…

En pojke bor i skåpet. Han är sju år och har varit sju sedan 1940. Han fastnade i skåpet när han gömde sig för nazisterna under andra världskriget och nu får Tova ta del av pojkens historia.

Det här är en jättespännande och vacker bok, om saknad, krig, förlorade föräldrar, borttappade minnen och att våga lita på någon. Lite mysrysare och historia i samma bok. Jag rekommenderar den varm, speciellt att läsa nu i höstrusket inkrupen under en filt med en stor kopp te och levande ljus.

Om du gillat Kerstins Lundberg Hahns tidigare böcker så kommer du inte bli besviken på den här!

Titel: I paradisets källare
Författare: Julia Hansen
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
Sidor: 197

 

I paradisets källare är en självbiografisk serieroman som handlar om när Julia gick på en teaterskola från lågstadiet och tills hon flyttade ifrån Nyköping till Malmö för att gå på Serieskola.

Boken är indelad i Mellanstadiet, Högstadiet och Gymnasiet och vi får följa Julia när hon börjar på teaterskolan Paradiset och allting är bra. Lärarna är bra, gemenskapen är rolig och trygg. Sakta men säkert medan tiden går och barnen blir äldre märks det dock tydligt att något är fel med deras lärare Louise.

Som läsare förstår vi ganska snabbt att hon utnyttjar sin maktposition. Hon berömmer Julia mycket i början så att Julia känner sig speciell och vill lägga all sin tid på teatern. Men Louise är riktigt elak och spelar ut teaterbarnen mot varandra utan att barnen själva egentligen märker de. Julia tror att det är hennes fel ifall Louise blir missnöjd och när Louise blir missnöjd blir hon en manipulativ mobbare. Hon fryser ut, utesluter och kapar all bekräftelse som hon tidigare hävt ur sig. Ingenting duger.

Julia blir psykiskt sjuk. Hon börjar skära och slå sig. Hennes mamma vet inte riktigt vad hon ska göra när hon upptäcker detta. Julia känner så småningom att det är något fel med teatern och Louise, men hon vet inte hur hon ska lämna gruppen. Hon har fått så otrolig dålig självkänsla efter alla år med den manipulativa ledaren och känner sig till sist tvungen att söka en skola som ligger långt bort för att ha något att skylla på. Hon söker sig till Malmö, och trots att det är en stor grej att komma in på skolan blir Louise besviken även nu. Men Julia vågar lämna dem bakom sig, tack och lov!

Det här är en riktigt bra bok som tål att läsas av alla från högstadiet och uppåt. En av mina favoriter i år!

2017, Drömmar, Flickor, Grafisk novell, HBTQ+, Mental hälsa, Mobbning, Psykisk sjukdom, Serier, Serieroman, Självbiografisk, Unga vuxna, Ungdomsbok, Vänskap, YA,