Titel: I paradisets källare
Författare: Julia Hansen
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
Sidor: 197

 

I paradisets källare är en självbiografisk serieroman som handlar om när Julia gick på en teaterskola från lågstadiet och tills hon flyttade ifrån Nyköping till Malmö för att gå på Serieskola.

Boken är indelad i Mellanstadiet, Högstadiet och Gymnasiet och vi får följa Julia när hon börjar på teaterskolan Paradiset och allting är bra. Lärarna är bra, gemenskapen är rolig och trygg. Sakta men säkert medan tiden går och barnen blir äldre märks det dock tydligt att något är fel med deras lärare Louise.

Som läsare förstår vi ganska snabbt att hon utnyttjar sin maktposition. Hon berömmer Julia mycket i början så att Julia känner sig speciell och vill lägga all sin tid på teatern. Men Louise är riktigt elak och spelar ut teaterbarnen mot varandra utan att barnen själva egentligen märker de. Julia tror att det är hennes fel ifall Louise blir missnöjd och när Louise blir missnöjd blir hon en manipulativ mobbare. Hon fryser ut, utesluter och kapar all bekräftelse som hon tidigare hävt ur sig. Ingenting duger.

Julia blir psykiskt sjuk. Hon börjar skära och slå sig. Hennes mamma vet inte riktigt vad hon ska göra när hon upptäcker detta. Julia känner så småningom att det är något fel med teatern och Louise, men hon vet inte hur hon ska lämna gruppen. Hon har fått så otrolig dålig självkänsla efter alla år med den manipulativa ledaren och känner sig till sist tvungen att söka en skola som ligger långt bort för att ha något att skylla på. Hon söker sig till Malmö, och trots att det är en stor grej att komma in på skolan blir Louise besviken även nu. Men Julia vågar lämna dem bakom sig, tack och lov!

Det här är en riktigt bra bok som tål att läsas av alla från högstadiet och uppåt. En av mina favoriter i år!

2017, Drömmar, Flickor, Grafisk novell, HBTQ+, Mental hälsa, Mobbning, Psykisk sjukdom, Serier, Serieroman, Självbiografisk, Unga vuxna, Ungdomsbok, Vänskap, YA,

Kommentera

Publiceras ej