Titel: Finns det björkar i Sarajevo?
Författare: Christina Lindström
Förlag: B Wahlströms (2018)
Sidor: 270

 

Äntligen en ny ungdomsroman av Christina Lindström (författaren till Jack)!

Återigen följer vi en ung man. Denna gång Kevin som precis börjat gymnasiet. Han har alltid hållit sig lite för sig själv. Dels för att han har en bror med funktionsnedsättning – Charlie. Det händer ofta att Charlie ringer för att han hoppat av på fel hållplats och behöver att Kevin kommer och hämtar honom. Kevin har alltid skämts över att vistas offentligt med Charlie, trots att han älskar honom!

Boken utspelar sig under en vecka på hösten när mamma och pappa för första gången ska åka tillbaka till sitt hemland Bosnien och hälsa på familj. De lämnar Kevin ensam hemma med Charlie. Samtidigt blir Kevin medbjuden till Liseberg av nya klasskompisen Hannes – ett tillfälle han absolut inte vill gå miste om! Sagt och gjort lämnar Kevin sin bror ensam hemma. Det är ju bara några timmar, vad skulle kunna gå fel?

Det visar sig att en hel del går fel. Charlie finns ingenstans att få tag på när Kevin kommer hem från Liseberg. Resten av veckan som föräldrarna är bortresta blir till något av ett detektivarbete där Kevin, Hannes, Linn och Amanda letar över hela Göteborg samtidigt som det uppstår känslor, både bra och dåliga, mellan de fyra ungdomarna. Vem är egentligen familj med vem? Vem är kär, vem är inte? Vem ljuger och vem är otrogen? Och sist men inte minst, vart fan är Charlie?

2018, Familjeförhållanden, Killar, Kärlek, Ungdomsbok, Vänskap, YA,

Titel: Familjen Knyckerts och gulddiamanten
Författare: Anders Sparring
Illustratör: Per Gustavsson
Förlag: Natur & Kultur (2018)
Sidor: 62

 

Familjen Knyckertz är tillbaka med ännu ett knasigt familjeäventyr! Denna gång är det stora diamantutställningen i storstan som ska besökas av mamma och pappa. Barnen Ture och Ellen (kort för Kriminellen) blir ensamma hemma över natten med hunden Snuten. Men Ellen vill ha en vuxen som läser godnattsaga och bestämmer att de ska åka till mormor i finkan! Tillsammans med mormor och hennes kompanjon tar de sig till utställningen och även grannen Paul Isman (som är polisman) tar sig dit när han får veta att familjen Knyckertz är i farten igen!

Hur ska det gå för mamma och pappa och gulddiamantsstölden? Hur går det för Ture, Ellen och mormor? Vem hittar gulddiamanten först, och vem hittar Paul Isman?

Spännande och rolig berättelse för dig som är lite yngre, men gillar äventyr och knasigheter.

Ps. be någon läsa högt för dig!

 

Titel: Iskompisar - en tjuv i klubben
Författare: Linda Skugge
Förlag: B Wahlströms (2018)
Sidor: 107

 


Jasmine, Vendela och Saga tränar konståkning på ortens ishall. En dag efter träningen upptäcker de att några saker har blivit stulna från deras omklädningsrum. De berättar om stölden för deras tränare och vägrar tro på att det skulle vara någon i deras egen grupp som stulit, så som de vuxna verkar tro. Vem skulle annars stjäla några obetydliga konståkningsplagg? Fler saker försvinner och föräldrarna blir oroliga. Jasmine, Vendela och Saga bestämmer sig för att hitta tjuven!

Under tiden får de tre tjejerna reda på att killarna som spelar Hockey har ett eget förrådsrum och en person som hjälper dem slipa sina skridskor. Varför får inte de som tränar konståkning samma hjälp när de tränar i samma ishall? Och varför kan inte konståkarna och hockeyspelarna träna tillsammans ibland när de faktiskt skulle kunna ha nytta av varandras olika sätt att träna. Konståkningsgruppen skulle lära sig mer om styrka och hockeygruppen skulle lära sig mer teknik.

Många frågor hinner uppstå under tiden de också kommer på vem tjuven är. En spännande bok för dig som knäckt läskoden och gillar is-sport, men också berättelser om vänskap, rättvisa och mysterier!

2018, Feminism, Genus, Mellanåldern, Sport, Vänskap,