Titel: Rich Boy
Författare: Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Förlag: Natur & Kultur (2018)
Sidor: (477)

Rich Boy är en generationsroman i tre led. Vi möter tre kvinnor genom 1900-talet med avslut i 2010-talet. Det är först Gully, sedan hennes dotter Marianne och sist hennes dotter Annika som berättar för oss om deras respektive liv. Boken handlar om klass, moderskap och nedärvda trauman. De har alla tre levt ganska lika liv, trots att det spänner över ett helt decennium.  De har haft svårt för moderskapet och inte lyckats ge sina döttrar det som döttrarna behövt. Större delen av boken handlar om Annika och hennes liv under 2000-talet. Hur hon haft vad hon fysiskt behövt av sina skilda föräldrar, men inte fått den närhet och kärlek som behövts för att göra henne till en fullständig människa som kan hantera sina känslor och sätta ett värde i sig själv. Hon lever ihop med Johan, de har varit tillsammans i nio år, men Annika har tröttnat. Johan är en Rich Boy, en trygghet. Han betalar lägenheten i Stockholm, sköter städandet och lagar mat. Annika är frilansjournalist och sitter mest med telefonen. Hennes mor Marianne är akademiker (psykolog) och har aldrig kunnat ge sin dotter bekräftelse. Marianne var också i ett förhållande, med Kaj (Annikas far) utan att egentligen vilja vara i det förhållandet. Till skillnad från Johan var dock Kaj våldsam, manipulativ och ständigt otrogen. Han ville inte binda sig. Mot slutet försöker Annika reda ut sitt liv och hur det kommer sig att hon är där hon är; oförmögen att älska, att känna tillit eller sätta värde på sig själv och livet. Hon får remiss till psykolog och undersöker sin barndom, hur den påverkat henne. Hur har Mariannes liv och arv påverkat Annikas person? Hur har förhållandet mellan Marianne och Kaj påverkat hur Annika ser på förhållanden? Hur blev Marianne så känslokall, härleder det från Gullys svårhet att visa kärlek till sina döttrar?

Jag tyckte mycket om den här boken och hur dessa tre kvinnors liv och historia uppluckras via samtal, minnen och tankar om det förflutna. Den handlar om klass och arv. Om ensamhet och utsatthet. Vad påverkar oss människor? Vilka händelser lever kvar i oss och påverkar våra framtida val? Språket är rättframt och enkelt, utan att bli banalt. Ibland är berättelsen brutal och svår att ta sig igenom. Jag gillar Caroline Ringskog Ferrada-Nolis språk. Jag tror att det här är en bok för dig som gillar generationsromaner, som gillar att läsa om kvinnor och deras liv, är intresserad av psykologi eller samtidsromaner. Jag kände många likheter till en annan ganska ny roman: Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman, så om du läst och gillat den tror jag du kommer gilla Rich Boy!

2018, Döden, Familjeförhållanden, Identitet, Kvinnohistoria, Levnadsöden, Mental hälsa, Recension, Vuxenbok, Våld,

Titel: Dagen du förstörde allt
Författare: Linnea Dahlgren
Förlag: Vox by Opal (2018)
Sidor: 245

 

Tidssmygen är en glänta i skogen som Mellan och Kass brukar besöka tillsammans. Där kan de ligga i det daggvåta gräset och resa tillbaka i tiden, till deras gemensamma minnen och återuppleva allt roligt de gjort ihop.

Kass och Mellan har varit bästa vänner sedan barnsben. Nu går de olika linjer på gymnasiet, men tar fortfarande följe varje dag till skolan. Mellan har alltid tänkt att de två ska vara vänner för evigt och att de verkligen känner varandra på djupet. Men plötsligt en dag mitt i skolveckan svarar inte Kass på Mellans sms. Tidigt på morgonen får Mellan veta att Kass har tagit sitt liv. Det finns inga ledtrådar till varför Kass mått så dåligt. Mellan har inte märkt att något varit fel. Hon börjar luska bland Kass klasskamrater och försöker återvända till Kass via tidssmygen för att få henne att stanna kvar i livet, men Kass vänder ryggen till och ger inga svar.

Dagen du förstörde allt är en väldigt sorglig berättelse om att bli lämnad ensam och inte veta vad som varit på riktigt. Var de inte så bra vänner som Mellan trodde? Litade inte Kass på henne? Va Mellan en bra kompis? Kanske hon inte var så stöttande som hon trodde? Det är svåra frågor utan rätt eller fel. Boken är väldigt fint skriven och jag kände med karaktärerna. Jag ville hela tiden fortsätta läsa för att få veta hur det hela skulle sluta, om Mellan skulle må bättre och hitta tröst i allt det hemska. Det är också fina beskrivningar av familjeband och relationer till andra på skolan.

2018, Drömmar, Döden, Mental hälsa, Recension, Unga vuxna, Ungdomsbok, Vänskap, YA,