Titel: Undret (Wonder)
Författare: R.J. Palacio
Förlag: Brombergs (2014)
Sidor: 335

 

Snart på bio! Se trailern här.

August Pullman ska börja 5:e klass. Hittills har han blivit hemundervisad och hans hund är hans bästa vän. När han föddes trodde ingen att Auggie skulle överleva, men det gjorde han! Dock är han ansikte deformerat och han har gjort väldigt många operationer i sitt unga liv. Auggies föräldrar är oroliga hur det ska gå för honom i skolan nu när han inte längre kan bli hemundervisad. Kommer de andra barnen att ge honom en chans trots att han ser annorlunda ut? Kommer han bli retad? Kommer han klara sig ute i världen?

Undret är en gripande och känslostark bok som nu ska bli film! Den är perfekt att läsa högt eller tillsammans i grupp för dig på mellanstadiet. Berättelsen handlar om Auggie och hur han lever med sitt utseende, om vänskap och att stå upp för sig själv och andra människor.

Familjeförhållanden, Film, Identitet, Mellanåldern, Mobbning, Pojkar, Sjukdom, Vänskap,
Under våren, parallelt med att jag jobbar, läser jag en kurs på distans via Umeås Universitet. Den heter Ungdomsromanen i samtiden och är 7,5 hp på 25%. Vi är bara på Block 1 (av 4) än så länge, men den känns väldigt kul och välorganiserad, vilket är ett stort plus! Kurslitteraturen är blandad och spännande, både den facklitterära och skönlitterära. Läste precis ut Cirkeln (Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg). Läste hälften som textbok och lyssnade på andra hälften för att effektivisera min tid lite (haha!). Håller även på att läsa ...och de vita skuggorna i skogen (Maria Gripe), vilken tyvärr känns rätt seg och gnällig. Detta är del två i Skuggserien och jag läste del ett (Skuggan över stenbänken) för ett par år sedan. Jag tyckte jättemycket om första, så därför är jag himla besviken nu när jag läser andra boken.
 
Skönlitterärt har vi även läst Anne på Grönkulla (L.M. Montgomery) och Diva (Monika Fagerholm). Diva hann jag bara läsa de minimum 100 sidorna av tyvärr, men skulle vilja läsa klart någongång. Anne lyssnade jag på hela och den var faktiskt väldigt trevlig! Den svenska uppläsaren gjorde ett bra jobb. Jag har även läst den grafiska novellen Hungerhuset (Loka Kanarp & C-M Edenborg). Den vart kort men ruggig!
 
Varje månad (feb-maj) har vi två uppgifter. Första är att skriva ett seminarieinlägg plus svara på två av de andras inlägg, andra uppgiften är en egen "hemtenta" där vi ska skriva om månadens tema. Block 1 går igenom genrer.
 
Så ja, det är lite mycket nu med jobb 75% och kurs 25% plus resten av livet! Men det är kul!
Jag, Kurs, Litteraturvetenskap, Studier,

Titel: Spegel, spegel (Mirror, Mirror)
Författare: Cara Delevingne & Rowan Coleman
Förlag: Polaris (2017)
Sidor: 329

Red, Leo, Rose och Naomi spelar i bandet Mirror Mirror. Bandet bildades för att ingen av dem egentligen passade in någon annan stans. Nu har de blivit som en familj. En dag är Naomi försvunnen. Sista gången de såg henne hade hon verkat helt okej, mer än okej. Men det hade hänt innan de bildade Mirror Mirror att hon stuckit iväg, men ganska snart kommit tillbaka. Den här gången kommer hon dock inte tillbaka – hon hittas halvdöd i Themsen.

Ingen vet vad som har hänt. Varför Naomi ligger i koma. Polisen avskriver det hela som självmordsförsök, men Red, Leo, Rose och Naomis syster vägrar tro på det.

Ganska snart upptäcker Red att Naomi har en tatuering på handleden och det leder till att ett mysterium uppdagas. Naomi hatar tatueringar så varför har hon plötsligt en på handleden? Och varför har en före detta elev en nästan likadan tatuering som Naomi, som hon absolut inte vill diskutera? Och vem är det Rose är så hemlighetsfull med helt plötsligt?

Den här boken är delvis en uppväxtskildring, delvis en thriller. Den handlar om fyra tonåringar med olika bakgrund, alla med någon form av traumatiskt förflutet. Boken handlar också om att välja sin egen familj, om relationer, tillit och ren och skär ondska.

En bok för dig som gillade Paper Towns av John Green eller Om du vågar av Megan Abbott.

2017, Debutroman, Levnadsöden, Ondska, Spänning, Unga vuxna, Våld, YA,