Titel: Hatar alla utom dig
Författare: Allison Raskin & Gaby Dunn
Förlag: Gilla böcker (2018)
Sidor: 395


Ava och Gen är bästa vänner och har känt varandra hela livet. När de börjar på olika college långt ifrån varandra lovar de, med heder och samvete, att de ska skriva till varandra varje dag och berätta allt som de är med om. Skolan, vänner, skvaller, sex, fester – allt möjligt. Det fungerar bra till en början, men vi läsare märker snabbt att de båda förändras mycket under sitt första år ifrån varandra. De studerar olika saker, lär känna andra människor och får en inblick i hur livet kan se ut inom andra kulturer och på andra platser.Ava brottas med sin psykiska hälsa. Hon har en del tvångstankar och social fobi vilket göra det svårt för henne att hitta nya gemenskaper på den nya skolan. Helt emot sina intressen ansöker hon därför till en studentförening och träffar sin första kille. Gen har inga problem med det sociala livet. Hon lever ut och skapar nya vänskapsband överallt. Hennes skola öppnar upp en helt ny sexuell identitet för henne. Gen börjar dejta olika personer, bland annat en lärare som hamnar i blåsväder. Via läraren kommer hon också in på skolans tidningsredaktion där hon möter andra HBTQAI+ -personer. Ava förstår inte riktigt Gens nya liv och Gen förstår inte riktigt Avas.

I boken får vi följa Ava och Gens mejl samt sms-kontakt under deras första år på college. Vi får se hur de utvecklas som personer och hur det påverkar deras vänskap. Det är en spännande, humoristisk och hjärteslitande berättelse om vänskapsrelationer och identitet. Jag slukade boken på en eftermiddag!

Titel: Inuti huvudet är jag kul
Författare: Lisa Bjärbo
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
Sidor: 270
 
 
 

Liv ska börja gymnasiet. I en ny klass. På en helt ny ort.

Liv och hennes pappa har bott i Stockholm hela hennes liv, men nu har pappan bestämt att de ska flytta ut på landet, i Småland. Ut i ingenstans! Att börja gymnasiet är nervöst för de flesta, men att samtidigt flytta och vara lika blyg som Liv gör det hela till en smärre katastrof. Liv är en introvert person och gillar att gå obemärkt förbi, medan pappa är översocial och gärna bjuder hem folk på middag hit och dit. Han verkar inte förstå Livs behov av framförhållning och egentid. Förstår Liv det själv?

Liv har svårt att möta och prata med nya människor, men hon gör sig vän med några random personer från skolan som åker samma buss. En av dessa är Gunnar. Gunnar som alltid ser glad ut och av någon anledning har helt knäppa saker i sin väska. En actionfigur. Vem lägger sånt däri? Fram tills att Liv blir tvungen att redovisa ett grupparbete (med Gunnar) i franskan klarar hon sig ganska bra. Hon lyckas hålla sig flytande, men när redovisningsdagen kommer så händer någonting. Liv svimmar och förstår inte själv vad det är som händer. Är hon sjuk? Vad ska alla klasskompisar tro om henne nu? De tycker redan att hon är konstig som nästan aldrig pratar. Och vad ska pappa säga?

Liv är egentligen en kul typ - inuti hennes eget huvud. Men någonting hindrar henne från att visa det för andra.

Inuti huvudet är jag kul är en vardagsnära, lättläst berättelse om att känna sig rotlös och att inte tillhöra. Svårigheten i att hitta ett sammanhang. Om alla tänkbara, helt normala känslor; redovisningsångest, flyttstress, trötthet, ensamhet, sorg, kärlek... Det är också en bok om vänskapsrelationer, att knyta nya band till människor en aldrig trodde en skulle träffa. Och om familjeband. Liv och hennes pappa lär sig tillsammans att leva på den nya platsen, med alla de utmaningar som kommer med flytten.

2018, Familjeförhållanden, Identitet, Mental hälsa, Tonår, Ungdomsbok, Vänskap,