Titel: Ragga som du shoppar
Författare: Lin Jansson
Förlag: Forum (2018)
Sidor: 350

 


Ragga som du shoppar
handlar om snart-30åriga-Lovisa. Hon bor tillsammans med två vänner (Lina och Axel – som dessutom är tillsammans och bråkar hela tiden) i en lägenhet i Göteborg. Till skillnad från sina bästa vänner; Lina, Axel, Jessica, Maja och storasyster Olivia studerade Lovisa inte vidare efter gymnasiet. Hon fastnade på Friluftsliv & Fritid – en butik i Nordstan där världens snyggaste Adrian jobbar. En person hon varit tänd på nästan lika länge som de jobbat tillsammans. Där finns också världens jobbigaste Lukas – Axels bästa vän och Lovisas personalchef.

Boken är skriven som en dagbok, med datum i början av varje kapitel och tidsstämpel som inleder varje nytt stycke. Berättelsen är oerhört humoristisk och lättsam samtidigt som det snart går upp för en att Lovisas liv är allt annat än enkelt och Sex and the City-roligt. Här finns också ett allvar som jag är lättad över att få ta del av på ett så här ärligt beskrivet sätt. Vi får följa Lovisa i ungefär ett halvår på hennes urtrista jobb där hon titt som tätt får utskällningar från chefen (men inte blir sparkad), planerar födelsedagsfester (för att hon är bästa partyplaneraren) och deras kompisfyllor (på äckelgod plommonsprit). Hon blir kär och ledsen och senare nästintill förstörd när hennes hippie-familj visar sig dölja svårheter ingen av dem egentligen vill prata om – eller vet hur de ska hantera.

Jag älskade den här boken! Den är smart, snabb och fantastisk. Och den utspelar sig i Göteborg, vad mer kan en begära?

2018, Debutroman, Familjeförhållanden, Göteborg, Humor, Mental hälsa, Recension, Syskon, Unga vuxna, Vuxenbok, Vänskap,
Nu är vi inne på Block 2 i litteraturkursen jag läser (se mer om det här). Block 2 handlar om identitetsfrågor.
 
Hittills har jag läst Pojkarna (2011) av Jessica Schiefauer och Vinterviken (1993) av Mats Wahl. Jag tyckte om båda. Pojkarna lyssnade jag på, uppläst av författaren själv och tyckte den gjorde sig bra som ljudbok. Ännu har jag inte sett filmen, men blev sugen nu efter att jag läst boken. Tyckte den var väldigt intressant och jag gick med på premissen att huvudpersonerna kunde förvandlas till killar via en växt. Väldigt spännande intrig och intressant skapande av könsidentitet. Vinterviken vet jag att jag fick som ung tonåring, men jag läste den aldrig (läste ytterst få böcker som ung). Filmen såg jag dock, men insåg nu när jag läste boken att jag endast kom ihåg öppningsscenen med kanoten och att John-John blir kär i Elisabeth. Spänningsdramat och hans familjeförhållande mindes jag inte alls. Den är betydligt mer våldsam än jag först trodde. Den innehåller en del stöld, slagsmål, fysisk och psykisk rasism, våldtäkt etc. De stjäl bland annat en pistol och blir jagade ut på isen av nassar. Finns en hel del att tänka på och diskutera kring den här berättelsen. Såg nu precis att det finns två böcker till om John-John! Vet inte om jag kommer läsa dem, men blev lite intresserad ändå.
 
Just nu läser jag Duktig pojke (1977) av Inger Edelfeldt. Har inte kommit så långt, men den känns redan som en bok för mig. Det enda jag vet om den är att den handlar om Jim som upptäcker att han är homosexuell och har svårt att acceptera sig själv. Så det ska sannerligen bli intressant läsning!
 

Utöver kursen läser jag inte särskilt mycket alls. Det här är nog det minsta jag läst på åtminstone 2 år. Det känns ärligt talat lite jobbigt - att jag inte presterar. Samtidigt är jag glad att jag valt att läsa den här kursen och få lära mig nya begrepp och diskutera intressanta frågeställningar med andra litteraturintresserade på ett djupare plan än det vanliga vardagssnacket. Det finns gott och ont med allt, inte sant?
Jag, Kurs, Litteraturvetenskap, Studier,