Titel: En klurig jul (julsaga i 24 kapitel)
Författare: Ingelin Angerborn
Illustratör: Per Gustavsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
Sidor: 100

Årets adventskalender i bokform handlar om Rutan. Hon bor med mamma och pappa och nu veckorna innan jul dyker en ny filur upp! Tyvärr är det inte en hund, som Rutan alltid önskat sig. Hon vet ju att pappa är allergisk och att det inte går. Kanske kan hon önska sig den där lilla hunden som andas mekaniskt i järnbutikens skyltfönster? Den som inte är en riktig hund, men lite ser ut som en riktig hund… Kanske är filuren en vän? En vän står högst på Rutans önskelista till tomten för hennes bästis har flyttat och på sitt rum har Rutan fått en karta med en knappnål på staden där kompisen bor nu, så det inte ska kännas så långt borta. Ja, kanske är det en ny vän. En blå ny vän som gillar guldknoppar… Vad tror du?

Berättelsen är både mysig och spännande med lagom långa kapitel att läsa högt tillsammans varje dag fram till jul. Den har teman som vänskap, saknad och längtan. Det är också kul att se att det finns en större representation i bokens karaktärer än vad som vanligen förekommer. Jag är glad att funktionsvarianter etc. får ta mer plats i barnlitteraturen! Gustavssons bilder är som vanligt fantastiska!

 
2018, Adventskalender, Barnbok, Jul, Julkalender, Sci-fi,

Titel: Livet på en kylskåpsdörr
Författare: Alice Kuipers
Förlag: En bok för alla (2018)
Sidor: 242

Claire och hennes mamma lever sina liv via lappar på kylskåpet. Claire är 15 år och är som 15åringar är mest: upptagen med sina vänner, skolan och förälskelser. Hennes föräldrar är skilda. Mamma jobbar heltid som läkare och får ofta åka in på jour. Pappa bor på andra sidan stan. Claire och mamman går ofta om varandra och håller uppe sin relation via lapparna, men en dag får mamman veta något som gör deras kommunikation bristfällig. Är det verkligen okej att berätta vad som helst via en lapp? Vad skulle kunna få både mamman och Claire att prioritera varandra och omvärdera sin relation? Plötsligt kastas deras verklighet omkull och de får ont om tid att faktiskt lära känna varandra. Varje minut räknas.

Den här boken publicerades första gången 2007, så för de som läser den idag kan det tänkas att kylskåpslapparna borde varit SMS eller messenger-meddelanden. Jag tycker dock att berättelsen i sig håller i övrigt. Hela boken läses utifrån lapparna, alltså är det korta stycken på varje sida. Vissa lappar är längre än andra. Att läsa deras relation och förstå att det mesta sker via den här typen av kommunikation känns smärtsamt. Om du inte vill veta vad som händer, läs inte nästa stycke!

Jag miste själv min mamma när jag var ung och kan känna igen mig mycket i Claire. Det här med att inte få så mycket information kring sjukdomen och därav inte tro att det är någon fara. Att ta sin mamma för given och leva sitt liv som vanligt. Inte stanna hemma och umgås när kompisarna ropar. Saker jag hade gjort om jag hade vetat att hon faktiskt skulle dö ifrån mig. Det var tufft att läsa den här berättelsen, men jag är glad att jag gjorde det. Det är en riktigt bra bok. Vi läsde den i UNG bokcirkeln på jobbet och det blev intressanta samtal. Jag tror den skulle passa väldigt bra att läsa i skolan. Den nya utgåvan från En bok för alla har lärarhandledning i slutet.

Cancer, Döden, Recension, Sjukdom, Sorg, Tjejer, Ungdomsbok, YA,

Titel: Har du ingen humor? 
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
Sidor: 111

Katarina Wennstam är författare och debattör. Hon har i många år varit engagerad i frågor som rör unga kvinnor och flickor. Tidigare har hon skrivit bland annat En riktig våldtäktsman och Flickan och skulden. Nya boken Har du ingen humor? är en snabbguide till jämställdhet och bygger på tidigare debattinlägg hon skrivit om lite olika ämnen, så som språkbruk (alltså hur vi använder språket och hur det påverkar hur vi uppfattar saker), våldtäkt på film och rätten till sin egen kropp.

Titel: Girls just wanna have fundamental human rights
Författare: Jessica Hallbäck
Förlag: Placenta (2018)
Sidor: 245

Jessica Hallbäck är journalist och konstnär som började göra adbusts i Stockholms tunnelbana. Till exempel kunde hon skriva ”Räkna minnen, inte kalorier” eller ”När män är förtryckta är det tragedi, när kvinnor är förtryckta är det tradition” och sätta upp istället för den vanliga reklamen. I boken blandas dessa bilder med fakta om feminismens historia. Den är utformad mer som en serie, så blir lättläst och väldigt tydlig med sitt budskap.


Jag kan varmt rekommendera båda dessa böcker till alla som har funderingar kring, eller är nyfikna på jämställdhetsfrågor och feminism.

2018, Feminism, Kvinnohistoria, Unga vuxna, YA,