Titel: Var är Audrey?
Författare: Sophie Kinsella
Förlag: B. Wahlströms 2015
Sidor: 310
 
Audrey Turner är 14 år och har tagit en ofrivillig paus från högstadiet. Vi får inte veta exakt vad som hänt Audrey, bara att det är något fruktansvärt. Något som gjorde att hon behövde ligga på sjukhus i flera veckor och nu går i terapi hos Dr. Sarah. Audrey lider av social fobi och ångestsyndrom på grund av en mobbingsituation på hennes gamla skola. Tjejerna som orsakade händelsen har blivit relegerade, men Audrey ska börja en ny skola i alla fall. Problemet är bara att hon knappt klarar av att vistas fritt i sitt eget hem.
 
Hon springer och gömmer sig bakom gardinen så fort det ringer på dörren och hon har alltid mörka glasögon på sig. Alltid. Först när hennes brors kompis Linus dyker upp i bilden börjar Audrey sakta men säkert utmana sig själv; att ta sig ut och försöka acceptera och gå vidare från det hemska som hände henne den där dagen på skolgården.
 
Vi får inte bara följa Audreys ångest och sociala fobi, vi får följa hela hennes familj med två bröder, en lite för chill pappa och överspänd mamma som hotar att kasta ut brorsans dator från övervåningen för att hon är bombsäker på att Frank är spelberoende. Men det är Franks spelande som gör att Linus kommer på besök, och så småningom så att hela familjesituationen vänder från kaos till lycka.
 
Var är Audrey? är en rolig, kaotisk och lite sorglig men fin ungdomsroman om en tjej som övervinner sina psykiska besvär, trots rädslan att misslyckas. Jag tyckte att det var skönt att läsa en ungdomsbok på det här temat, men som ändå inte endast var mörk, om än denna var lite väl gullig emellanåt för min smak.
Kärlek, Mental hälsa, Psykisk sjukdom, Recension, Ungdomsbok, YA,

Kommentera

Publiceras ej