Författare: Per Nilsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
Sidor: 182 (med efterord)
 
 
 
Leo och Nour går i samma klass på gymnasiet. Men de har aldrig pratat med varandra. En dag ska klassen ut på en utflyktsdag i skogen som klassföreståndarna ordnat. Dagen är till för att integrera nya ungdomar i klassen. Leo är en van vandrare. Han spenderar större delen av sin fritid att förbereda sig för jordens undergång. Han tror att allt kommer gå åt helvete och då vill han vara säker på att han klarar sig själv i skog och mark genom att kunna tälja, surra, elda, hitta mat och så vidare. Nour däremot har ingen erfarenhet av skogsvandring eller den typen av överlevnad. Hennes erfarenhet är en helt annan typ av överlevnda - att behöva flytta till ett nytt land, en ny kontinent och lära sig ett nytt språk, göra gott ifrån sig i skolan och göra något av sitt liv. Hon har inte samma negativa inställning till världens fortgång, men de är båda två ganska naiva och snäva i sin syn på världen.
 
När utflyktsdagen går mot sitt slut blir den sista uppgiften att orientera sig tillbaka ner till samhället och därefter får de gå hem. De har hela dagen jobbat i par om två, för att få ungdomarna att prata med varandra. Det har gått bra i stort sätt, förutom för Nour och Leo. Detta ändras dock på deras skakande resa hemåt. Nour snavar och hon får väldigt ont i fotleden, hon tror den är bruten. Leo vet att det finns ett vindskydd i närheten och de tar skydd där. Det regnar och de är blöta och frusna. Det har blivit mörkt i skogen och Leo tror att det skulle ta honom 20 minuter ner till närmsta hus att ringa efter något, men Nour vill inte bli lämnad ensam. Han har ingen telefon och Nours har laddat ut. Leo får tillslut igång en eld och de kan värma sig - och nu börjar de sakta men säkert prata. Prata om allt möjligt och de får båda en ny bild av vad livet kan vara.
 
Per Nilsson har skrivit en rik och tankeväckande ungdomsroman som jag verkligen tycker vore bra för exempelvis högstadie- eller gymnasieklasser att läsa högt i skolan.
 
2017, Flickor, Identitet, Killar, Recension, Unga vuxna, Ungdomsbok, Vänskap, YA,

Kommentera

Publiceras ej