Titel: Hatar alla utom dig
Författare: Allison Raskin & Gaby Dunn
Förlag: Gilla böcker (2018)
Sidor: 395


Ava och Gen är bästa vänner och har känt varandra hela livet. När de börjar på olika college långt ifrån varandra lovar de, med heder och samvete, att de ska skriva till varandra varje dag och berätta allt som de är med om. Skolan, vänner, skvaller, sex, fester – allt möjligt. Det fungerar bra till en början, men vi läsare märker snabbt att de båda förändras mycket under sitt första år ifrån varandra. De studerar olika saker, lär känna andra människor och får en inblick i hur livet kan se ut inom andra kulturer och på andra platser.



Ava brottas med sin psykiska hälsa. Hon har en del tvångstankar och social fobi vilket göra det svårt för henne att hitta nya gemenskaper på den nya skolan. Helt emot sina intressen ansöker hon därför till en studentförening och träffar sin första kille. Gen har inga problem med det sociala livet. Hon lever ut och skapar nya vänskapsband överallt. Hennes skola öppnar upp en helt ny sexuell identitet för henne. Gen börjar dejta olika personer, bland annat en lärare som hamnar i blåsväder. Via läraren kommer hon också in på skolans tidningsredaktion där hon möter andra HBTQAI+ -personer. Ava förstår inte riktigt Gens nya liv och Gen förstår inte riktigt Avas.

I boken får vi följa Ava och Gens mejl samt sms-kontakt under deras första år på college. Vi får se hur de utvecklas som personer och hur det påverkar deras vänskap. Det är en spännande, humoristisk och hjärteslitande berättelse om vänskapsrelationer och identitet. Jag slukade boken på en eftermiddag!