Titel: Inuti huvudet är jag kul
Författare: Lisa Bjärbo
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
Sidor: 270
 
 
 

Liv ska börja gymnasiet. I en ny klass. På en helt ny ort.

Liv och hennes pappa har bott i Stockholm hela hennes liv, men nu har pappan bestämt att de ska flytta ut på landet, i Småland. Ut i ingenstans! Att börja gymnasiet är nervöst för de flesta, men att samtidigt flytta och vara lika blyg som Liv gör det hela till en smärre katastrof. Liv är en introvert person och gillar att gå obemärkt förbi, medan pappa är översocial och gärna bjuder hem folk på middag hit och dit. Han verkar inte förstå Livs behov av framförhållning och egentid. Förstår Liv det själv?

Liv har svårt att möta och prata med nya människor, men hon gör sig vän med några random personer från skolan som åker samma buss. En av dessa är Gunnar. Gunnar som alltid ser glad ut och av någon anledning har helt knäppa saker i sin väska. En actionfigur. Vem lägger sånt däri? Fram tills att Liv blir tvungen att redovisa ett grupparbete (med Gunnar) i franskan klarar hon sig ganska bra. Hon lyckas hålla sig flytande, men när redovisningsdagen kommer så händer någonting. Liv svimmar och förstår inte själv vad det är som händer. Är hon sjuk? Vad ska alla klasskompisar tro om henne nu? De tycker redan att hon är konstig som nästan aldrig pratar. Och vad ska pappa säga?

Liv är egentligen en kul typ - inuti hennes eget huvud. Men någonting hindrar henne från att visa det för andra.

Inuti huvudet är jag kul är en vardagsnära, lättläst berättelse om att känna sig rotlös och att inte tillhöra. Svårigheten i att hitta ett sammanhang. Om alla tänkbara, helt normala känslor; redovisningsångest, flyttstress, trötthet, ensamhet, sorg, kärlek... Det är också en bok om vänskapsrelationer, att knyta nya band till människor en aldrig trodde en skulle träffa. Och om familjeband. Liv och hennes pappa lär sig tillsammans att leva på den nya platsen, med alla de utmaningar som kommer med flytten.

2018, Familjeförhållanden, Identitet, Mental hälsa, Tonår, Ungdomsbok, Vänskap,

Kommentera

Publiceras ej