Titel: Har du ingen humor? 
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
Sidor: 111

Katarina Wennstam är författare och debattör. Hon har i många år varit engagerad i frågor som rör unga kvinnor och flickor. Tidigare har hon skrivit bland annat En riktig våldtäktsman och Flickan och skulden. Nya boken Har du ingen humor? är en snabbguide till jämställdhet och bygger på tidigare debattinlägg hon skrivit om lite olika ämnen, så som språkbruk (alltså hur vi använder språket och hur det påverkar hur vi uppfattar saker), våldtäkt på film och rätten till sin egen kropp.

Titel: Girls just wanna have fundamental human rights
Författare: Jessica Hallbäck
Förlag: Placenta (2018)
Sidor: 245

Jessica Hallbäck är journalist och konstnär som började göra adbusts i Stockholms tunnelbana. Till exempel kunde hon skriva ”Räkna minnen, inte kalorier” eller ”När män är förtryckta är det tragedi, när kvinnor är förtryckta är det tradition” och sätta upp istället för den vanliga reklamen. I boken blandas dessa bilder med fakta om feminismens historia. Den är utformad mer som en serie, så blir lättläst och väldigt tydlig med sitt budskap.


Jag kan varmt rekommendera båda dessa böcker till alla som har funderingar kring, eller är nyfikna på jämställdhetsfrågor och feminism.

2018, Feminism, Kvinnohistoria, Unga vuxna, YA,

Kommentera

Publiceras ej