Titel: Olivia för alltid
Författare: Julia Wickholm
Förlag: Förlaget (2019)
Sidor: 212



När Oliva var bebis lämnades hon ensam på trappan till sjukhuset. Därefter har hon fått bo i några olika fosterfamiljer. Nu är Oliva 15 år och bor hos Lena och Lasse, Ylva som är några år äldre än Oliva samt de yngre tvillingbröderna. Det är en varm och snäll familj, men när Olivia hör på radion att en bebis lämnats ensam på en parkbänk börjar hon tänka på sin biologiska mamma och varför hon blev lämnad. Vet Lena och Lasse något som de inte berättat? Kanske. Olivia bestämmer sig för att rymma. Det har hon gjort innan i andra familjer, men den här gången har hon ett mål.  På vägen stöter hon på en person som heter Fenix. Hen bor i ett kollektiv under somrarna i en liten ort tillsammans med Pytte och några andra ungdomar som har det jobbigt hemma. Kollektivet kallas för Solrosgården och alla är välkomna. De lagar mat ihop efter dumpstringar. De delar på allt de har och kommer över. Fenix och Pytte har bott här längst och det är också dem Olivia kommer närmast.

Stora delar av berättelsen utspelar sig i just Solrosgården och vi får se hur Olivia får andra perspektiv på saker och ting när hon lär känna ungdomarna i huset. Att det finns fler som har det svårt, kanske svårare. Att hon kanske är lyckligt lottad som kom till Lasse och Lena? Att allas liv ser olika ut, men att svåra saker inte behöver förstöra hoppet eller glädjen i att leva och finnas. De har kul på Solrosgården.

Jag tycker det här är en fin berättelse om identitet och att växa som människa. Det finns många lager. Framförallt gillar jag tiden Olivia spenderar i Solrosgården med Pytte och Fenix. Jag hade gärna läst en bok om dem också för att få lära känna dem än bättre! Olivias katt, Periwinkle, som hon tar med på rymmen är också en karaktär jag gillar. En perfekt sommarläsningsbok! Mycket sommarlovsfeeling.

2019, Debutroman, Familjeförhållanden, HBTQ+, Identitet, Normer, Sommarläsning, Ungdomsbok, Vänskap,

Kommentera

Publiceras ej