Titel: Beppe & Isabel
Författare: Björn Augustson
Illustreratör: Johanna Arpiainen
Förlag: Speja (2017)
Sidor: 80

 

En alldeles ny bok; om Beppe och Isabel som är bästa vänner. Beppe älskar Isabel och han känner sig modigare och gladare när han är med henne. Att vara med Isabel får honom att glömma bort att pappa inte finns längre. Beppes mamma har berättat att pappa nog var väldigt ledsen förut, men att han finns kvar där uppe bland stjärnorna.

Isabels familj är annorlunda. Pappan har en pizzeria som heter ”Mästerbagaren i stövlar”. Innan Isabels familj flyttade till Sverige var hennes pappa ”ingen gör”... Beppe och Isabel tycker nog pizzabagare verkar roligare! Isabel bor också med sin snälla mamma och storasyster punkaren med kort rosa hår och rullstolen som de får turas om att köra racer i ute på gården.

Men en dag ställs allt på ända när det flyttar in en ny kille på Isabels gård. Killen heter Joel blir snabbt vän med Isabel, men Beppe drar sig undan. Det känns konstigt att en person till ska komma och ta Isabel ifrån honom… Hur leker en tre? Har Isabel tröttnat på Beppe?

Det här är en underbar bok med starka känslor och härlig humor. Jag satt och småfnissade under stora delar av läsningen. Den tickar i många boxar så som etnicitet, funktionsvarianter, hbtq+, genustänk, döden men framförallt handlar den om vänskap och vad som händer när dynamiken i kompisgruppen förändras. Hur känns utanförskap och hur hittar en tillbaka till vänskapen?

En bra bok att läsa högt tillsammans, eller för dig som börjat läsa själv och knäckt läskoden. Boken är rikligt illustrerad med färgbilder.

2017, Barnbok, Döden, Familjeförhållanden, Genus, HBTQ+, Humor, Kapitelbok, Läsa högt, Normer, Recension, Sorg,

Kommentera

Publiceras ej