Titel: Befrielsen
Författare: Maria Sveland
Förlag: Leopard (2015)
Sidor: 344

Det här är en berättelse om hur representanter för halva jordens befolkning i en mellanstor stad i Sverige känner att de fått nog. De har fått nog av att vara rädda och ombedjas vara uppmärksamma på omgivningen när de går hem sent om kvällarna. Att ha någon med sig eller betala en taxi. Att det ligger på deras ansvar, de som utsätts för det sexuella våldet och den psykologiska nedbrytningen, att det är deras ansvar att våldtäkter och misshandel på kvinnor förekommer. Istället tycker de att män ska ta ansvar för sin överordnade roll i samhället.

Vi får följa ett par unga kvinnors perspektiv, främst Helena och Cecilia, längs med berättelsen där vi får veta hur deras vardagsliv ser ut. Hur de kommer i kontakt med våldtäktskulturen och hur de ständigt ses ned på av sina manliga kollegor, familjemedlemmar och vänner, utan att det för de flesta är särskilt uppenbart - och hur de försöker komma loss ur denna begränsande, normativa position. Vi får även följa polisen Kajsa som är i ständig kamp emellan att räcka till i vardagen med sin familj och att göra ett bra arbete som polis. Den serievåldtäktsman som härjar i staden har länge gått fri och Kajsa är rädd att det snart kommer ske ett mord, då många av dessa överfall slutat mer och mer skrämmande och livsavgörande.

Eftersom utredningen inte verkar gå framåt och lokal media inte vill erkänna vikten av problemet bildar en grupp kvinnor aktionsgruppen ”Kvinnornas Befrielsefront”. De menar att de försökt allt; demonstrera, diskutera, debattera och utbilda, men det har inte hjälpt. Något konkret behöver göras. Därför börjar de slå tillbaka. De gör klart att fram tills våldtäktsmannen som skrämmer slag på alla kvinnor och flickor i staden tagits fast kommer Kvinnornas Befrielsefront överfalla män som är på väg hem sent om kvällarna. Detta i ett desperat försök att få män, men framförallt media och polis, att inse vikten av problemet samt försöka påvisa på ett konkret sätt hur samhällets kvinnor känner sig - genom att få samhällets män att för en gång i historien känna samma paralyserande rädsla.

Detta är en modern deckare med stark förankring i samtiden.

 Verkligen synd att TV-serien aldrig blev av.
Arg, Deckare, Feminism, Normer, Recension, Unga vuxna, Vuxenbok,

Kommentera

Publiceras ej