Titel: Ronja Rövardotter
Författare: Astrid Lindgren
Förlag: Rabén & Sjögren (1981/2016)
Sidor: 237


Ronja föds en natt när vildvittrorna flyger skrikandes över Mattisborgen och åskan knallar över bergen. Hon växer upp med mamma Lovis och sin far Mattis, rövarhövdingen. Ronja älskar skogen och ger sig iväg dit ut så fort hon bara får. Där lär hon sig vad som kan vara farligt och hur en klarar sig igenom farorna. Hon möter olika filurer, så som grådvärgar, rumpnissar och Birk. Birk är den andra rövarhövdingens barn. Mattis och Birks pappa Borka har varit ovänner sedan länge och slåss om vem som får röva vart. Birk och Ronja märker dock att de har mycket gemensamt och blir vänner, mot deras föräldrars vilja! Och som ett sätt att försöka stoppa sina pappors bråk rymmer de hemifrån och flyttar ut i skogen i Björngrottan. Där möter de många utmaningar, stora som små!

Ronja Rövardotter är lite en äventyrsbok och mycket en bok om vänskap. Det är inte alltid så lätt att vara vänner och inte heller att sköta sitt eget hushålle. Det är inte heller så lätt att vara utan sin mammas godnatt-sånger och goda mat, eller att vara besviken på sin pappa som inte kan förstå att Ronja kanske inte alls vill bli rövare när hon blir stor! Och varför får hon inte vara vän med Birk, som är det enda andra barnet i deras skog?

Ronja Rövardotter finns att läsa både som kapitelbok, serieroman och att se som film! Jag kan varmt rekommendera denna bok som högläsning om kvällarna, och filmen är lika fantastisk den! Ronja Rövardotter är helt klart min favoritberättelse av Astrid Lindgren (och jag har faktiskt läst alla hennes böcker!).

 
Barnbok, Bråk, Familjeförhållanden, Flickor, Identitet, Kapitelbok, Mellanåldern, Pojkar, Recension, Vänskap,

Kommentera

Publiceras ej