Titel: Det är Flanagan och jag
Författare: Bo R Holmgren
Förlag: Alfabeta 2016
Sidor: 91

Bjarne och Flanagan är bästa vänner. Bjarne bor hos sin mormor i ett hus vid skogen. I deras skjul brukar killarna mötas upp och ”härda sig”. De turas om att slå på varandra med en boxningshandske. De gör det för att Lenny i deras klass brukar vänta på dem vid skogsdungen utanför skolgården efter skolan och slå dem. Han säger att Flanagan ska flytta hem dit han kommer ifrån. Flanagans föräldrar är från Ryssland och har egentligen ett annat namn som han inte gillar. En dag föreslår Bjarne att de ska använda ett av mormors magitrix och ta modet ur Lenny. Mormor har massor av uråldriga verser som hennes mamma och mormor också kunde innan henne. Efter att Bjarne och Flanagan använt modsjälarversen som gör någon svagare så blir Lenny plötsligt sjuk och kommer inte till skolan på flera dagar. Han ligger på sjukhus. Tänk om Bjarne och Flanagan har dödat honom?

Det här är en lättläst berättelse om två polare som försöker komma undan sin fiende. Men den innehåller också lite kärlek, mod, rädsla, naturmagi och att känna skuld. En riktigt bra bok för dig på mellanstadiet!

 
Arg, Bråk, Mellanåldern, Mobbning, Recension, Vänskap,

Titel: Let it Snow
Författare: John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle
Förlag: Penguin UK 2013
Sidor: 368

Det här är ett juläventyr utan dess like! Tre riktigt bra ungdomsförfattare har skrivit denna samling med tre berättelser som utspelar sig samma kväll – julafton – på samma plats, men med tre olika perspektiv. Samtliga berättelser har temat jul och kärlek. Grundstoryn är sådan att ett tåg har fastnat i snökaoset i en liten stad någonstans i USA. På tåget finns ett gäng cheerleaders som varit och tävlat. Där finns även en ung tjej vars föräldrar hamnat i fängelse över julnatten på grund av ett missförstånd i en butik, så hon sitter på tåget mot Florida för att hälsa på sin mormor och morfar. Här finns också killen med krossat hjärta som försöker ta sig hem till sin älskade.

Utanför där tåget stannat ligger en stor igensnöad motorväg och på andra sidan motorvägen finns ett café – en våffelresturang. I en av berättelserna får vi följa en omöjlig (?) bilresa, där poängen är att komma fram till våffelhuset först med ett Twister för att få hänga med ett gäng snygga, uttråkade cheerleaders. I en annan hamnar ett nyförälskat par på tunn is! Och i den sista hoppas vi på att kärleken övervinner allt, även snökaos och otrohet och bortslängda mobiltelefoner.

 

Jag läste den här när jag låg hemma förkyld och hade så himla mysigt i den här världen! Karaktärerna känns trovärdiga och jag skulle vilja hänga med flera av dem i verkliga livet! Berättelserna är också unika och spännande och känns inte alls klyschiga eller förutsägbara vilket är positivt. Jag gillar att bli överraskad. Helt klart den perfekta boken att läsa så här innan jullovet slår till. Kom och låna på bibblan, du kommer inte bli besviken!

Kärlek, Ungdomsbok, YA,

Titel: Jennas första: dagbok för utvalda
Författare: Pernilla Gesén
Förlag: B. Wahlströms
Sidor: 188

I den här dagboken får vi följa med Jenna i hennes liv. Jenna är ganska arg. Hon går i 6an och har svårt att sitta still på lektionerna. Hon har sina tre bästisar: Ivonne, Svante och Ayla. I klassen finns också störiga Vanessa som är klassens populäraste tjej. Vanessa tror att hon är bäst på allt och lägger sin näsa i blöt så fort Jenna gjort något fel, typ när hon inte kan sitta still vid sin bänk.

Att Jenna är så himla arg beror mycket på Vanessa och hennes dryga gäng. Men också på att Jennas mamma är bortrest mycket. Då är det bara lillebror Tage (som Jenna älskar, men han är ju bara 3 år!) och pappa kvar hemma. Hon tycker det är orättvist med en egoistmamma som är borta flera veckor och inte tycks sakna barnen där hemma. I all frustration bestämmer sig Jenna och hennes tre vänner för att starta ett trash metal-band! De har bestämt sig för att öva in tre låtar som de ska spela upp för alla på fritids på Novemberfesten. Hur tror du att det går?

Det här är min första bok från Gesén. Hon har dock skrivit ett helt gäng böcker inom genren kärlek och vänskap. Jag gillar den här boken helt okej. Jag kan förstå Jennas frustration, men ibland kan det kännas något oprovocerat och kanske lite för enkelt att mamman kan hålla på som hon gör utan att det händer något. Mamman gjorde mig verkligen arg, men jag blir också arg på att det (nästan) alltid är just mammor som porträtteras som skurkar. Pappor får sig också en känga i ungdomslitteratur, men det känns som de alltid kommer undan på något sätt, att det inte är lika illa när pappan beter sig dumt. Det går att acceptera. Men när mammor är ego eller frånvarande blir det jordens undergång och det finns ingen som helst nyans eller förståelse för detta. Det gör mig arg.

Men ändå, tror att många i mellanåldern som gillar dagboksformatet kommer gilla denna serie!

 (bild från bibliotekenkungsbacka @ instagram)
Arg, Familjeförhållanden, Flickor, Kapitelbok, Mellanåldern, Mobbning, Musik, Recension, Syskon, Vänskap,