Titel: Lilla Sticka i landet Lycka
Författare:
Martin Widmark
Illustratör: Emilia Dziubak
Förlag: Bonnier Carlsen (2016)
Sidor: 39

 

Den här sagan börjar med en ring.

På ringen sitter en stor, skimrande pärla. Den har tant Julia själv plockat ur en mussla från havet. När Julia var liten försvann hennes bror Tomek. Ingen visste vart. En dag när hon var barn åkte Julia på sin nya släde och försvann rakt ner i ett hål. På andra sidan hålet var hon liten som ett kryp och krypen var stora som troll!

Följ med Julia till landet Lycka och se hur hon fick fatt i pärlan. Kanske hittar hon även sin bror?

Den här bilderboken är underbart illustrerad och spännande. Det är en bok om syskonkärlek, saknad och äventyr! Kanske något för dig som gillar Alice i Underlandet.

2016, Bilderbok, Läsa högt, Monster, Ondska, Spänning, Syskon,

Titel: Ingen som hon
Författare: Helena Karlsson
Förlag: Hegas (2016)
Sidor: 100

 

Tova är 11 år och hennes kusin Judit är 10. De är bästa vänner. Tova har andra vänner också, men ingen som Judit. Ingen annan som visste alla hemligheter och älskade fotboll lika mycket.

En solig och fin dag i maj får Tova veta att Judit är sjuk och kommer att dö. Det är en alldeles för fin dag för att få ett sådant fruktansvärt hemsk besked!

I boken får vi följa Tova och Judit under sommarlovet. Många dagar mår Judit bra och kan träffa Tova. Andra dagar är mycket sämre. Det här är en finstämd, ärligt gestaltad och oerhört välformulerad bok om att mista någon en tycker väldigt mycket ont. Men berättelsen om Tova och Judit handlar också om vänskap och att ha en allra bästa vän, om fotbollsträningar och det härliga med sommarlov.

2016, Cancer, Flickor, Lättläst, Mellanåldern, Recension, Sjukdom, Vänskap,

Titel: I ljusets makt (del 1 i Grisha-trilogin)
Författare:
Leigh Bardugo
Förlag:
Gilla böcker (2015)
Sidor: 
304

I en värld där nationer ligger i krig, och landet samtidigt är delat på mitten av ett tjockt moln av monster och mörker, förs en kamp för fred och fri lejd mellan Öst och Väst.

 

Alina och Mal växer upp i ett hem för föräldralösa barn. De är bästa vänner och tycks båda två bära på stora, okända gåvor.

I första delen av Grisha-trilogin får vi följa Alinas resa från föräldralös kartritare till att bli Skuggmästarens enda hopp att ta kontroll över Skuggsänkan som skär sig genom landet. Alina tas med till Grishans magiska samfund där hon får gå i en magisk skola och lära sig att kalla sin kraft. Något tycks dock vara väldigt fel med Skuggsänkan och framtiden blir inte så som Alina tänkt sig.

Del 2 av Grisha-trilogin kom på svenska hösten 2015, del 3 kom våren 2016.

Jag har tyvärr inte hunnit läsa hela trilogin ännu, vilket är ganska typiskt mig. Jag är faktiskt oerhört dålig på det här med att läsa serier. Ärligt talat undviker jag helst serier och trilogier och allt som hör till. Fantasy är också något jag brukar unvika, tyvärr. Denna trilogin vill jag dock verkligen fortsätta läsa! Kanske kanske finns lite tid över i sommar...

Fantasy, Ondska, Recension, Trilogi, Ungdomsbok, Vänskap, YA,