Titel: Ty riket är ditt
Författare: Therése Granwald
Förlag: Lo Söllgårds (2015)
Sidor: 201

 

Det här är en bok om kärlek, makt och bottenlös tillgivenhet. Det är en bok om tre olika kvinnor och deras män. Berättelserna utspelar sig under olika tid och rum, men har en tydlig röd tråd - kvinnornas liv är till för deras män. Här blir romantiken förödande och sätter livet på spel. 

Granwald målar skickligt ut de tre kvinnornas liv i kortare stycken parallellt med varandra. Det blir tydligare och tydligare hur världen ser ut för dessa kvinnor och varför det blivit som det tillslut blev. Anna, Eva och Sara är karaktärer i en fiktiv roman, men jag kan tydligt utläsa kopplingen mellan Evas liv och Hitlers fru, samt mellan Saras öde och incidenten i Knutby. Detta gör handlingen än mer hemsk och spännande, men samtidigt rörande. Det är en stark och välskriven roman med mycket att reflektera över, och som bör läsas av fler!

Feminism, Historisk roman, Kvinnohistoria, Litterär fiktion, Normer, Recension, Vuxenbok,

Titel: De tysta stegen bakom
Författare & Illustratör: Jonna Björnstjerna
Förlag: Bonnier Carlsen (2015)
Sidor: 303

 

Elsas mamma och pappa har bestämt sig för att öppna upp ett pensionat ute på landet. De flyttar från stan och alla kompisar utan att Elsa får vara med och bestämma. Huset är stort och lite snett, trägolven knakar och rummen är dystra med stora, tunga tavlor och gameldagsa möbler. Trädgården har en labyrint och ser lite vildvuxen ut. En hade kunnat tro att Elsa skulle tycka huset och labyrinten var jättespännande, men det gör hon inte. Någonting känns inte riktigt rätt och alla "olyckor" som händer i huset får Elsa skulde för, trots att hon vet att det inte var hon! Det måste vara någon annan.... men vem då?


 

Titel: Spöksystrar: flickan på kyrkogården
Författare: Mårten Melin
Illustratör: Hanna Granlund
Förlag: Rabén & Sjögren
Sidor: 48

 


Nila ska börja i en ny skola. På vägen dit genar hon över kyrkogården. Där stöter hon på en underlig person som inte har vinterkappa trotts att det är minusgrader ute... Flickan vid kyrkogården heter Maj och verkar lite udda tycker Nila. De träffas varje dag på vägen till och från skolan. Maj sitter varje gång utan jacka på en gravsten. Vad kan det egentligen vara som är så annorlunda med Maj? Är hon ett spöke...?

Det finns tre böcker ute om Nila och Maj, den fjärde delen kommer i höst!


 

Titel: Alice McMallis: pojken på kyrkogården
Författare: Jessica Lindholm
Förlag: Idus (2015)
Sidor: 189

 


Varför vaknar den sexåriga pojken från 1600-talet upp nu? Kommer fler zombies vakna till liv? Vad händer då?

Alice McMallis är en riktig våghals på jakt efter spöken. Alice är nio år och avskyr rosa. Hon älskar svart och mysterier. Alice leker i alla möjliga skrymslen och vrån - till och med ute i mörkret på kyrkogårn! En dag får hon sin önskan besannad och stöter ihop med Zacke: zombiepojken. Men hur tar en hand om en zombie? Och framförallt, hur gömmer en undan en hungrig zombie för andra människor i byn?

Flickor, Halloween, Kapitelbok, Läskigt, Monster, Pojkar, Serie, Spänning, Vänskap,

Titel: Monstret i natten, Monstret på cirkusen & Monstret och människorna
Författare: Mats Strandberg
Illustratör: Sofia Falkenhem
Förlag: Rabén & Sjögren (2016-2017)
Sidor: 107, 143, 165

 

Frank fyller nio år. Han blir bjuden på fika hos grannen, en gammal dam som heter Alice. Alice hund Uffe vill också smaka på kakan och råkar bita Frank i handen när han räcker hunden en bit. Det var inte meningen, Uffe är en jättesnäll hund! Otroligt nog förvandlas Frank till ett monster efter att han blivit biten. Frank förstår först inte vad som händer. Han blir en fluffig pälsboll, nästan som en varulv, men kanske mer som en varuffe? Han springer i skogen på natten och när han ser människor kan han inte låta bli att springa fram – han vill bli kliad på magen! Människorna i staden Yrred får nys om monstret och blir riktigt rädda. Till och med mamma, pappa och lillebrorsan blir rädda och Frank vet inte hur han ska göra. Han förvandlas utan att kunna kontrollera det själv! Som tur är så dyker några andra monster upp en natt när Frank förvandlats och råkat skrämma ett kalas nere vid sjön. De nya monstren räddar honom och visar att det finns en hel monsterförsamling som håller till under biblioteket, där bibliotekarien Uvalisa tar hand om alla.

Det finns tre böcker om Frank och hans monstervänner. Det är en underbar serie att lyssna till, jag lyssnade själv på dem som ljudbok, alla tre på rad! I de två uppföljarna får du veta mer om alla de andra monstren i Yrred, den hemska clownen Kryger och M.Y.S – en grupp människor i Yrred som tycker att alla monster ska utrotas! Frågan är; vem är egentligen ett monster?

Barnbok, Familjeförhållanden, Identitet, Kapitelbok, Killar, Läsa högt, Läskigt, Ondska, Recension, Spänning, Trilogi,