Titlar: Hilda och trollet, Hilda och midnattsjätten, Hilda och fågelparaden
Författare: Luke Pearson
Förlag: Epix (2013, 2013, 2016, 2017)
Sidor: ca. 30-70

 
 

(omslagsbild bok 1 av Luke Pearson)
 

Hilda är en liten, men tuff blåhårig flicka som bor i bergens ödemark med sin mamma och sitt underliga husdjur - en räv med rådjurshorn. De bor granne med Trägubben som ofta kommer och lägger sig framför Hildas öppna spis, mamma och Hilda vet inte riktigt varför. Om nätterna vandrar Vufforna över himmelen, lite som ett stjärnfall, och troll och jättar dyker oväntat upp i Hildas liv. Hon hjälper dem att hitta det de söker. Hilda gillar att läsa och pyssla, att tälta och höra regnet smattra mot tältduken. Hilda gillar äventyr och det är dessa äventyr vi får följa i böckerna om Hilda.

Luke Pearson har framställt otroligt vackra och detaljerade serieböcker om karaktären Hilda och hennes vänner. Målgruppen är barn och unga, men jag skulle vilja påstå att även vuxna kan finna nöje i de vackra bilderna och roliga berättelserna!


(Midnattsjätten av Luke Pearson)
 

Nu har fjärde delen äntligen kommit ut översatt till svenska (och till biblioteket), ska läsa den omedelbums! Den boken heter Hilda och den svarta hunden.

Barnbok, Familjeförhållanden, Fantasy, Flickor, Grafisk novell, Humor, Mellanåldern, Vänskap,

Titel: Beppe & Isabel
Författare: Björn Augustson
Illustreratör: Johanna Arpiainen
Förlag: Speja (2017)
Sidor: 80

 

En alldeles ny bok; om Beppe och Isabel som är bästa vänner. Beppe älskar Isabel och han känner sig modigare och gladare när han är med henne. Att vara med Isabel får honom att glömma bort att pappa inte finns längre. Beppes mamma har berättat att pappa nog var väldigt ledsen förut, men att han finns kvar där uppe bland stjärnorna.

Isabels familj är annorlunda. Pappan har en pizzeria som heter ”Mästerbagaren i stövlar”. Innan Isabels familj flyttade till Sverige var hennes pappa ”ingen gör”... Beppe och Isabel tycker nog pizzabagare verkar roligare! Isabel bor också med sin snälla mamma och storasyster punkaren med kort rosa hår och rullstolen som de får turas om att köra racer i ute på gården.

Men en dag ställs allt på ända när det flyttar in en ny kille på Isabels gård. Killen heter Joel blir snabbt vän med Isabel, men Beppe drar sig undan. Det känns konstigt att en person till ska komma och ta Isabel ifrån honom… Hur leker en tre? Har Isabel tröttnat på Beppe?

Det här är en underbar bok med starka känslor och härlig humor. Jag satt och småfnissade under stora delar av läsningen. Den tickar i många boxar så som etnicitet, funktionsvarianter, hbtq+, genustänk, döden men framförallt handlar den om vänskap och vad som händer när dynamiken i kompisgruppen förändras. Hur känns utanförskap och hur hittar en tillbaka till vänskapen?

En bra bok att läsa högt tillsammans, eller för dig som börjat läsa själv och knäckt läskoden. Boken är rikligt illustrerad med färgbilder.

2017, Barnbok, Döden, Familjeförhållanden, Genus, HBTQ+, Humor, Kapitelbok, Läsa högt, Normer, Recension, Sorg,
AUGUSTI
 
 
 
Bara du, för alltid! av Emma Fäldt.
Detta är tredje delen i en serie för mellanåldern. Emma Fäldt skriver så himla bra för målgruppen om vänskap. De är lättlästa böcker, alltså lite kortare och luftiga, men ändå får författaren med mycket känslor och inlevelse. 
 
 
 
 
 
En skönlitterär debut av skådespelaren Evin Ahmad (”Ett öga rött” 2007). Så här står det på förlagets hemsida om boken: Det är en berättelse om att bli konstnär och att vara en ung konstnär i vår samtid. Om att navigera mellan skuld och arv, välja mellan olika sorters svek, ta hand om sin begåvning. I texterna finns en explosiv energi, både ilska och eufori, och en sorg över allt som redan gått förlorat. Låter helt klart som min påse chips! Och bara kolla in omslaget, oh my lord.
 
 
En annan skönlitterär debut, men detta är en novellsamling. Så här står det på förlagets hemsida: ...tar avstamp i absurda situationer och formuleringar, och vecklar ut sig till mörkt humoristiska episoder och berättelser om bristfälliga relationer och oförmåga att förstå varandra. Märkliga möten, misslyckade äktenskap, begravning samt en flöjtlärare och hans elev. De nämner även August Strindberg. Han är inte riktigt en favorit i min bok, men jag gillade trots allt Skuggan som inte direkt satte Strindberg i glansig dager och den här verkar inte heller göra det, så det kan nog funka!
 
Den här romanen visar sju kvinnor från olika kulturer och språk samlade i ett vitt vakum där de är fria från några som helst tyglar att berätta sina livs historier. Boken beskriv som: ett litterärt mästerverk, under feministiska förtecken. Oneiron belönades med Finlandiapriset 2015 och är nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris. 

 
Två facklitterära böcker som kommer ut på svenska i augusti som jag tror kan vara spännande att läsa är dessa:
 
Han har tidigare skrivit den mycket omtalade boken om Trädens hemliga liv. Jag har tyvärr själv inte hunnit läsa den, men många av mina kollegor har och säger att den var oerhört intressant om än lite skrämmande. Så här beskriver förlaget boken: Omtänksamhet, kärlek, empati och sorg - är det inte bara vi människor som har den typen av känslor? Nej, säger Peter Wohlleben, den passionerade skogvaktaren och bästsäljande författaren till succén Trädens hemliga liv. I sin nya bok förmedlar han fascinerande fakta om djuren och deras känsloliv, som många tidigare har trott inte existerar. Som vegan ser jag det såklart som ett måste att läsa den här boken så att jag kan fortsätta sätta naglar i folks ögon *hostsarkasmhost*.
 
Hjärnan är stjärnan av Kaja Nordengen.
Så här står det om boken på förlaget: Hjärnan är stjärnan inviger dig i hemligheterna kring vårt mest otroliga organ. Läkaren och hjärnforskaren Kaja Nordengen tar oss med på en spännande resa genom hjärnans olika rum: Vi får göra nedslag i hjärnforskningens resa under 1900-talet, ta del av fascinerande levnadsöden som fört forskningen framåt, och får gott om vardagsnära exempel som gör all fakta lätt att ta till sig, trots sin komplexitet och vetenskaplighet. Det låter väl spännande!?

 
2017, Bokutgivning, Böcker, Nordiska Rådet, Nyheter, Vill läsa,